A magyar labor szerint kielégítő a Szlovákiába érkezett Szputnyik V vakcina minősége

A magyar labor szerint kielégítő a Szlovákiába érkezett Szputnyik V vakcina minősége

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja ampullákban a Szent János Kórház oltópontján 2021. április 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy magyar laboratórium megerősítette, hogy a Szlovákiának küldött első Szputnyik V szállítmány minősége kielégítő – idézte a Reuters a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivőjének vasárnapi bejelentését. A hvg.hu szerint Zuzana Eliasova hozzátette: most további orosz teszteredményekre várnak, amelyek május végén érkezhetnek meg.

A Reuters szerint Elisova azt nem részletezte, hogy milyen vizsgálatokat végeztek Magyarországon.

A vizsgálatokat azért végezték Magyarországon, mert Oroszország további teszteket kért egy európai uniós tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumban, mivel a szlovákok nem ilyen létesítményben ellenőrizték az oltóanyagot. 

Korábban már írtunk arról, hogy Szlovákiában az adatok hiánya, illetve inkonzisztenciája miatt nem tudott a a szlovák gyógyszerellenőrzési ügynökség (ŠÚKL) állást foglalni az oltóanyag kockázat-előny arányt illetően. Nem voltak ugyanis azonosak a Lancet szakfolyóiratban megjelent klinikai tanulmány során használt vakcina gyártási sorozatának jellemzői a Szlovákiába küldött gyártási sorozatéval.  

A ŠÚKL ez ügyben megszólította az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), miután az Európai Unión belül Magyarország az egyetlen, ahol alkalmazzák a Szputnyikot. Az OGYÉI viszont a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem szolgált információkkal a szlovákiai hivatalnak.