Állítólag elraboltak és megöltek egy magyar férfit Jemenben

Állítólag elraboltak és megöltek egy magyar férfit Jemenben

A húszi lázadókat támogató törzsi fegyveresek tagtoborzó gyûlést tartanak a jemeni fõvárosban, Szanaában 2020. július 6-án. Szaúd-Arábia térségbeli arab szövetségeseivel 2015. március 26-án indított hadmûveletet Jemenben az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök ellen harcoló és Irán támogatását élvezõ síita húszi lázadók visszaszorítására (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áprilisban egy dél-jemeni milícia tagjai elraboltak egy 43 éves magyar állampolgárt. A Kimo néven ismert férfi áttért a muszlim hitre, és felvette az AbdulKarim Fares nevet. A férfiért váltságdíjat követeltek, mivel azonban nem kapták meg, ezért halálra kínozták – számolt be a Yemen Akbhar oldalra hivatkozva az Orientalista blog, ami a közel-keleti eseményekkel foglalkozik.

Az esetről először Adel Al-Huseini jemeni aktivista számolt be a Twitter-oldalán még április 29-én, majd május 8-án egy újabb posztban emlékezett meg a gyilkosságról. Ő úgy tudja, hogy a magyar állampolgárt az ország déli részén lévő Ádenben az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott Dél-Jemeni Átmeneti Tanács milíciái fogták el és arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele. A jemeni blogger szerint a magyar férfi 43 éves és a Kimo néven ismerték még mielőtt áttért volna a muszlim hitre és felvette a AbdulKarim Fares nevet. Al-Huseini állítása szerint a magyar férfi elrablásáról és megölésésről értesítette a jemeni külügyminisztériumot, Magyarország jemeni nagykövetségét és az ENSZ szakértőit.

Az Orientalista időközben újabb állítólagos részleteket közölt. Azt írták, hogy információnk szerint a magyar férfi eredeti neve Koltai György aki korábban Parázsló Hamvak zenekar tagja volt. 2006 után tért át a muszlim hitre, majd tanulás céljából Jemenbe utazott. Később megkapta a jemeni állampolgárságot, és a polgárháború előtti Ali Saleh kormányának dolgozott mint turisztikai szakember.

A hír kapcsán lapunk megkereste Jemen budapesti nagykövetségét, ahol nem tudnak az esetről, azonban kérésünkre jelezték, hogy utánanéznek, mi is történhetett. Ugyancsak megkerestük Adel Al-Huseini jemeni aktivistát, aki egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre. Amint megkapjuk a válaszokat, frissítjük a cikkünket.

Egyelőre a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem reagált a sajtómegkeresésekre.

Címkék: Jemen

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.