Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Az EU a jeruzsálemi összecsapások beszüntetését sürgeti

Szerző: | 2021. május 10., 20:09 | EU, Külföld

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli ülésén tartott sajtóértekezletén 2020. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió rendkívüli aggodalmát fejezi ki a Kelet-Jeruzsálemben kitört zavargások, az erőszak elharapódzása miatt, az ellenségeskedésnek pedig azonnal véget kell vetni – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozóját követően hétfőn.

HIRDETÉS - AIP

Josep Borrell a kelet-jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél a palesztinok és izraeli rendőrök közötti heves összecsapásokra utalva hangsúlyozta: aggodalomra ad okot a Kelet-Jeruzsálemben lakó palesztin családok helyzete. Kilakoltatásuk illegális, a nemzetközi és a humanitárius joggal összeegyeztethetetlen és kizárólag a feszültség további szítására alkalmas. Sajtótájékoztatóján a főképviselő leszögezte: a feleknek tiszteletben kell tartaniuk a város szent helyeit. Fel kell számolni a szélsőséges megnyilvánulásokat, és mindent meg kell tenni a feszültség csillapítására – tette hozzá.

Borrell közölte azt is, hogy az Európai Unió újabb szankciók előkészítésén dolgozik Fehéroroszországgal szemben. A korlátozó intézkedéseket néhány héten belül elfogadhatják. Az intézkedés fontosságát azzal indokolta, hogy az Unió álláspontja szerint a fehérorosz rendszer továbbra is elnyomja az országban élő lengyel kisebbségi közösség tagjait.

Az iráni nukleáris programról szóló, 2015-ben megkötött többhatalmi atomalkuval kapcsolatban az uniós politikus kifejtette: a Bécsben, hetek óta tartó tárgyalások “döntő szakaszba érkeztek”. Kiemelte, hogy a következő hetek kritikus jelentőségűek lesznek az iráni atomprogramot szabályozó megállapodás megmentése szempontjából. Reményét fejezte ki, hogy előrelépés várható az ügyben, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy még sok munka van hátra, miközben az idő korlátozott.

Borrell beszélt arról is, hogy az Európai Unió vezető szerepet tölt be a koronavírus elleni oltóanyagok exportjában, megelőzve az Egyesült Államokat, Kínát és Oroszországot. Azt közölte, hogy az EU 192 millió oltóanyag-dózist exportált amellett, hogy biztosítja saját lakosságának beoltását. (MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Jeruzsálem, Josep Borell


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest