Izrael légicsapást mért a Hamász vezetőjének otthonára

Izrael légicsapást mért a Hamász vezetőjének otthonára

Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóépület romjai között Gázában 2021. május 16-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Légicsapást mért az izraeli légierő a Hamász vezetőjének házára – jelentették be, és egy videót is közzétettek, amin egy becsapódó rakéta robbantja fel Jahja Szinvár és testvére, Mohamed házát a Gázai övezet Hán Júnisz nevű településén. Helyi források a BBC-nek is megerősítették, hogy valóban találat érte a Szinvár testvérek otthonát.

A fivérek a tájékoztatás szerint az Egyesült Államok és az EU által is terrorszervezetként számon tartott Hamász katonai infrastruktúrájáért feleltek. Beszámolók szerint azonban azt egyelőre nem tudni, hogy otthon tartózkodtak-e a támadáskor, és honlétük felől se adtak ki hivatalos közleményt.

Helyi palesztin források szerint vasárnap délutánig 47-en veszették életüket a Gázai övezetben az aznap végrehajtott izraeli légicsapásokban. A BBC helyszíni tudósítója szerint ő még sose tapasztalt ilyen intenzív bombázását Gázában. „Robbanásokat hallani mindenhonnan, a helyi hatóság embereivel pedig nehéz kommunikálni, hogy kiderítsük, aktuálisan épp hol történtek a csapások” – mondja Rusdi Abu Aluf. Beszámolók szerint 2014 óta nem zajlottak ilyen heves katonai akciók a térségben.

A palesztin tájékoztatás szerint az elmúlt egy hétben összesen 188-an haltak meg a Gázai övezetben. Az áldozatok között 55 gyerek és 33 nő van, a sebesültek száma pedig eléri az 1200-at. A másik palesztin területen, Ciszjordániában az izraeli hadsereg 13 személlyel végzett. A hivatalos izraeli adatok szerint a palesztinok által kilőtt – többnyire házi készítésű – rakéták tíz emberrel, köztük két gyerekkel végeztek.

Benjamin Netanjahu vasárnap sugárzott, a pánarab al-Dzsazíra hírtelevízió által is idézett televíziós beszédében arról tájékoztatott, a gázai légicsapások teljes erőbedobással folytatódnak. Mint mondta, országa komoly csapást akar mérni az övezetet uraló Hamászra.

Joe Biden tájékoztatása szerint mindkét féllel beszélt telefonon, és aggályait fejezte ki a kiújult erőszak és a sok halott miatt. Az amerikai elnök Netanjahunak megismételte, támogatja Izraelt abban, hogy megvédje magát. Aggályait fejezte ugyanakkor ki szombati, többek között az amerikai AP hírügynökség irodáját ért légicsapás miatt, megjegyezve: az újságírók biztonságát garantálni kell.

Mahmúd Abbász palesztin elnökkel beszélve Biden kiemelte, elkötelezett az amerikai-palesztin kapcsolatok erősítésében, egyúttal azt is jelezte a Palesztin Hatóság vezetőjének, hogy a Hamásznak be kell fejeznie az Izrael ellen indított rakétatámadásokat. Az EU és az ENSZ is rendkívüli ülést tart az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban.

Az erőszak még április 13-án kapott megint erőre, amikor összecsapások törtek ki Kelet-Jeruzsálemben a palesztinok és az izraeli rendőrség tagjai között, miután kordonokkal akadályozták meg, hogy a muszlimok imádkozni mehessenek az iszlám böjti hónap, a ramadán első napján az óvárosban található, nem mellesleg a templomos lovagrend első főhadiszállásaként is ismert al-Aksza mecsetbe, az egykori Salamon-templomba.

A Hamász a 2006. január 25-én tartott választások óta – amelyet 44,45 százalékkal nyert meg a 41,43 százalékot szerző Fatah előtt – uralja a Gázai övezetet.