Új Atlanti Chartáról állapodott meg Johnson és Biden

Új Atlanti Chartáról állapodott meg Johnson és Biden

Joe Biden amerikai elnök (b), felesége, Jill Biden (j), Boris Johnson brit miniszterelnök (j2) és neje, Carrie Johnson társaságában az angliai Cornwall grófságban fekvő Carbis Bayben 2021. június 10-én. Biden a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozójára érkezett Nagy-Britanniába. MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Hollie Adams

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyolc évtizede aláírt hasonló dokumentum mintájára új Atlanti Chartáról állapodott meg csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

Biden a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) pénteken kezdődő háromnapos csúcstalálkozójára érkezett Nagy-Britanniába.

Az amerikai elnök csütörtökön, a csúcs délnyugat-angliai helyszínén kétoldalú megbeszélést tartott a vendéglátó brit kormányfővel, és a két vezető a Downing Street tájékoztatása szerint új Atlanti Chartát írt alá.

A nyolc pontból és húsz részletesen kifejtett alpontból álló dokumentum első pontja leszögezi, hogy a két ország elkötelezte magát a demokrácia és a nyitott társadalmak védelme mellett.

Az Atlantic Charter 2021 szerint London és Washington az átláthatóság, a jogállamiság, a civil társadalom és a független média védelmének szószólója lesz. (MTI)