Németországban terjed a delta-variáns

Németországban terjed a delta-variáns

Étterem teraszán beszélgető emberek Berlin belvárosában 2021. június 4-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyors ütemben terjed Németországban a korábban indiai mutánsnak nevezett, már delta-variánsnak hívott változat. Ezt egy csütörtökön ismertetett vizsgálat mutatta ki, amelynek eredményei szakértők szerint egy újabb járványhullám veszélyét jelzik.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) rendszeresen elvégzett mintavétele alapján egyelőre az Alfa nevű, korábban britnek is nevezett vírusváltozat a meghatározó Németországban, de kezd előretörni a korábban indiainak nevezett delta-variáns. A május 31. és június 6. között közötti héten 6,2 százalék volt a delta aránya az elemzett pozitív teszt leletek között, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 3,7 százaléknak.

– Teljesen biztos, hogy a delta kiszorítja a többi vírusváltozatot, és legkésőbb őszre a járvány alakulását meghatározó befolyásra tesz szert – nyilatkozott a német immunológiai társaság főtitkára, Carsten Watzl az Augsburger Allgemeine című lapnak. Mint mondta, már most el kell kezdeni a felkészülést a negyedik hullámra, a legfontosabbnak pedig az oltási kampányt nevezte. Kitért rá, hogy amennyiben ősszel ismét emelkedésnek indul a napi új regisztrált fertőződések száma, előfordulhat, hogy késő lesz az oltással, mert az első adag még nem biztosít erős védelmet, és másfél hónap kell a teljes immunitásig.

Németországban a lakosság 28,8 százaléka – 23,9 millió ember – rendelkezik teljes oltással a kormány csütörtöki összesítése szerint. Legalább egy adag vakcinát a lakosság 49,6 százaléka – 41,2 millió ember – kapott.

(MTI)