Menesztették a montenegrói minisztert, mert tagadta a srebrenicai mészárlást

Menesztették a montenegrói minisztert, mert tagadta a srebrenicai mészárlást

Vladimir Leposavic (Fotó: Filip Filipovic/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Távoznia kellett Vladimir Leposavić montenegrói igazságügyi miniszternek, miután számos alkalommal tagadta a srebrenicai mészárlás megtörténtét. Az MTI számolt be róla, hogy még Zdravko Krivokapić miniszterelnök is felszólította őt kijelentései visszavonására, de ez nem történt meg. A kormányfő felvetette, hogy ez esetben le kellene mondania, de a miniszter erre sem volt hajlandó.

Krivokapić így áprilisban kezdeményezte is a párton kívüli miniszter menesztését. Ezt a 81 tagú montenegrói törvényhozásban csütörtök este 43-an támogatták, tízen tartózkodtak, a szerbbarát Demokratikus Front pedig tiltakozott.

A hágai Nemzetközi Törvényszék több perben is népirtásnak minősítette a történteket, de Leposavić tagadta ennek az intézménynek is a legitimitását. A boszniai szerbek 1995. július 11-én foglalták el Srebrenicát, majd közel kilencezer muszlim bosnyák férfit és fiút foglyul ejtettek, aztán lemészároltak.

Az áldozatok felkutatása még napjainkban is zajlik, újabb és újabb tömegsírokat találnak, a maradványokból pedig DNS-minták segítségével azonosítják a halottakat.