Újabb kínai-amerikai csörtét okozhat a Tajvannak küldött 2,5 millió Moderna-vakcina

Újabb kínai-amerikai csörtét okozhat a Tajvannak küldött 2,5 millió Moderna-vakcina

Koronavírus – Tajvan (Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzetvédelmi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok az eredetileg ígértnél háromszor több, 2,5 millió Moderna-oltóanyagot küld Tajvannak, írja a 444. Ez a humanitárius segítségnyújtáson túl a vakcinadiplomáciai erőfeszítések újabb fordulójának is betudható.

Bár Kína is ajánlott már vakcinákat Tajvannak, amelyet a saját renegát tartományának tart, a tajvani vezetés ezt visszautasította, nincs ugyanis meggyőződve a kínai vakcinák minőségéről.

Eközben Kína aktívan igyekszik akadályozni, hogy Tajvan tőle függetlenül vegyen bizonyítottan hatásos vakcinákat. Nemrégiben meghiúsult a BioNTech és Tajvan közötti üzlet, aminek hátterében Kínát sejtik.

Tajvanon csak a lakosság hat százaléka van beoltva. A Biden-kormány nyilatkozata szerint semmit sem kérnek Tajvantól a vakcinákért cserébe, csupán életeket akarnak menteni. Eközben Kína a Tajvannal diplomáciai kapcsolatokat fenntartó államokra próbál hatni a nekik juttatott vakcinaszállítmányokkal, hogy változtassanak eddigi politikájukon.

Címkék: koronavírus, tajvan