Rejtélyes üzenetet küldött Amerikának Kim Dzsongun húga

Rejtélyes üzenetet küldött Amerikának Kim Dzsongun húga

Egy 2019. március 2-án Hanoiban készített kép Kim Jodzsongról, az észak-koreai kommunista diktátor, Kim Dzsongun húgáról (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Jorge Silva)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államoknak óvatosabban kell értelmeznie a Phenjanból érkező jelzéseket, hogy ne csalatkozzon – üzente Washingtonnak kedden Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húga.

– Az Egyesült Államok által dédelgetett téves elvárások még keserűbb csalódást okozhatnak – idézte a KCNA phenjani hivatalos hírügynökség Kim Jodzsongot, aki az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője. Szerinte az Egyesült Államok úgy értelmezi a helyzetet, hogy magát nyugtassa.

A 24.hu által is idézett Kim Jodzsong feltehetően arra reagált, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap az amerikai ABC televíziónak adott interjújában azt mondta: a washingtoni kormányzat érdekesnek találta Kim Dzsongun kijelentését arról, hogy Phenjan kész a párbeszédre és a szembenállásra is az Egyesült Államokkal. – Világos jelzést várunk Phenjantól arra, vajon készen állnak-e rá, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és elinduljunk ebbe az irányba – fogalmazott Sullivan.

Amerikai szakértők úgy értékelték Kim kijelentését, hogy Phenjan kitart a kivárás taktikája mellett, és nem provokálja az új amerikai kormányt. Kim Szongjong (Kim Sung Yong) , az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja hétfőn azt mondta, hogy bárhol és bármikor feltételek nélkül hajlandó találkozni észak-koreai illetékesekkel, és mihamarabb a pozitív választ Phenjantól.

Hogy Kim Jodzsong szavainak milyen súlya lehet, azt azért is nehéz eldönteni, mert év elején még arról érkeztek hírek, hogy az észak-koreai vezető húga – nem önszántából – hátrébb került a sztálinista rezsim felsővezetésében. A Koreai Munkapárt januári kongresszusán ugyanis nem került be a politikai bizottságba, ahova még 2017-ben választották be póttagnak.

A most 33 éves politikust azóta többen emlegették Kim Dzsongun esetleges utódjaként. Bár voltak, akik ennek kapcsán bizakodásuknak adtak hangot, de szakértők figyelmeztettek, hogy a lánytestvér még Kim Dzsongunnál is keményvonalasabb politikát folytat, és csak eszkalálhatja a nemzetközi konfliktusokat, ha nagyobb hatalomhoz jut. Már persze akkor, ha valóban komolyan gondolja harciasságát, és nemcsak egy szerep ez, amelyet jelenleg be kell töltenie.

Az elmúlt években Kim Jodzsong lett az állami propagandaosztály vezetője, felügyelte az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával kapcsolatos politikát, és ő volt a Kim-dinasztia első tagja, aki hivatalosan ellátogatott Dél-Koreába.