Az Európai Bizottság szerint a belső piacot veszélyezteti a magyar homofób törtvény

Az Európai Bizottság szerint a belső piacot veszélyezteti a magyar homofób törtvény

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek második napi tanácskozására érkezik Brüsszelben 2021. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/John Thys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság levelet küldött Varga Judit igazságügyminiszternek a melegeket a pedofilokkal összemosó magyar törvény miatt, írja a HVG. A Bizottság legfőbb érvelése szerint a törvény „nemcsak" az alapvető emberi jogokat sérti, de az EU belső piaci szabadságát is, márpedig az egész Unió erről szól.

A szakértők ezt az érvelést nagyon nehezen kivédhetőnek értékelik. Ha a magyar kormány nem változtatja meg a kifogásolt passzusokat, a Bizottság kötelességszegési eljárást indíthat, és akár az Európai Bíróságtól kérheti a törvény megszüntetését.

A belső piac veszélyeztetésével való érvelés azért tűnik nagyon kellemetlennek a magyar kormány számára, mert a Bíróság joggyakorlatában ez egy nagyon jól definiált koncepció, ellentétben a meglehetősen absztrakt alapvető jogokkal. Vagyis a magyar kormány ügyvédei meglehetősen esélytelenek lesznek egy esetleges perben.

A levélben vázolt érvelés szerint a törvényben szereplő homofób rendelkezések sértik a magánélethez való jogot, a szólásszabadságot és a vállalkozás szabadságát. A Magyarországon bejegyzett cégek a törvény miatt például nem értékesíthetnék a törvény hatálya alá eső médiatartalmaikat, ami a Bizottság érvelése szerint aránytalanul súlyos korlátozás.