A Kreml szerint a brit romboló tudatosan provokálta az orosz erőket a Fekete-tengeren

A Kreml szerint a brit romboló tudatosan provokálta az orosz erőket a Fekete-tengeren

Képünk csak illusztráció. Az elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2020. július 26-án. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a brit romboló tudatos és kitervelt provokációt követett el szerdán a Fekete-tengeren – számolt be az MTI. Mint ismert, egy orosz őrnaszád szerdán figyelmeztető lövéseket adott le, miután egy brit romboló hatolt be az orosz vizekre.

Peszkov hangsúlyozta, hogy Moszkva elfogadhatatlannak és a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlennek tartja a Defender romboló akcióját, amellyel kapcsolatban a Kreml aggályának adott hangot. Peszkov szerint az orosz határőrség és a fegyveres erők a jövőben „meglehetősen keményen” fognak fellépni hasonló fekete-tengeri incidensek esetén.

– Abban az esetben, ha az elfogadhatatlan provokatív akciók a jövőben is megismétlődnek, ha ezek túl messzire mennek, semmilyen olyan lépés nem zárható ki, amely az Oroszországi Föderáció határainak törvényes védelmét szolgálja – jelentette ki arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy hasonló esetben elképzelhető-e célzott orosz csapás.

Peszkov nem kívánt részletekbe bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mit ért túl messzire menő akción. Csütörtökön korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy bombázhatjuk nemcsak az útvonalat, hanem a célpontot is, ha a határsértő nem hallgat a figyelmeztetésre. Az elnöki szóvivő diplomáciai lépéseket helyezett kilátásba az esettel kapcsolatban.

Előzőleg Marija Zaharova külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva közölte, hogy az orosz diplomáciai tárca csütörtökre bekérette Deborah Bronnert brit nagykövetet, akit „kemény demarsban” fog részesíteni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a brit fél ellentmondásosan nyilatkozott az ügyben: először letagadta, hogy incidens történt, majd egy BBC-tudósító helyszíni riportjából ennek az ellenkezője derült ki. Peszkov egyébként óvott attól, hogy az incidensből bárki elvi következtetéseket vonjon le az orosz-brit kapcsolatok jövőjét illetően, és kifejezte reményét, hogy – szavai szerint – a hasonló provokációk nem válnak rendszeressé.

Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka a brit rombolóval szemben alkalmazott orosz eljárást újságíróknak nyilatkozva szakszerűnek és biztonságosnak minősítette, rámutatva, hogy megakadályozták a „súlyos provokáció, a brit hajó parancsnoksága „őrültségének” továbbfejlődését.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender szerdán három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.