Egyetlen régióban sem győzött Marine Le Pen pártja a francia regionális választások második fordulójában

Egyetlen régióban sem győzött Marine Le Pen pártja a francia regionális választások második fordulójában

Marine Le Pen az Európai Paelament 2015- július 8-i plenáris ülésén (Fotó: European Parliament/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sikerült győznie egyetlen régióban sem a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésnek a franciaországi regionális választások vasárnap tartott második fordulójában nagyon alacsony, alig 35 százalékos részvétel mellett – derült ki a francia televíziók által ismertetett exit poll eredményekből.

Jóllehet az első forduló után a déli Provence-Alpes Cote d'Azur régióban a Nemzeti Tömörülés jelöltje, Thierry Mariani által vezetett lista állt az élen, a második fordulóban a Nicolas Sarkozy volt államfő alapította jobbközép Köztársaságiak listája győzött 57,7 százalékkal.

A 13 európai régió többségét, hetet eddig az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak irányították, hatot pedig a szintén ellenzéki baloldal, s a felmérések szerint a következő hét évben is ugyanilyen arányban fog megoszlani a hagyományos pártok között a régiók vezetése.

A Nemzeti Tömörülés mellett a regionális választások másik nagy vesztese Emmanuel Macron pártja, amely a célul kitűzött 15 százalékos támogatottságot sem érte el – írta az MTI.

„Most mindenki megértette, hogy az elnökválasztás hármas mérkőzés lesz” – vélte Xavier Bertrand, az északi Haut-de-France régió újraválasztott konzervatív elnöke, Nicolas Sarkozy korábbi államfő (2007-2012) kormányának volt minisztere, aki már bejelentkezett a 2022-es elnökválasztás jobboldali jelöltségére.  

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió újraválasztott jobboldali elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy „a jobboldal és a centrum Franciaországának csapata győzedelmeskedett, amiből én is profitálni fogok”. Olivier Faure, a Szocialista Párt főtitkára úgy vélte, hogy a baloldal ismét kezd teret hódítani, s amennyiben lesz összefogás a Zöldekkel, sikeresek lehetnek a jövő évi elnökválasztáson.

„Ma este egyetlen régiót sem veszünk át” – ismerte el rövid beszédében Marine le Pen nem sokkal az urnazárást követően. Az eredmény „a helyi demokrácia mély válságát” tükrözi, s a „mozgósítás a jövőbeni győzelem kulcsa” – tette hozzá az elnökválasztásra utalva.

Stanislas Guerini, a kormányzó Lendületben a Köztársaság (LREM) vezetője „az elnöki többség csalódottságának” adott hangot amiatt, hogy a kormánypárt egyetlen régióban sem tudott vezető helyet szerezni. Annak ellenére, hogy Emmanuel Macron több minisztere is jelöltette magát saját régiójában, a LREM a régiók felében a második fordulóba jutáshoz szükséges 10 százalékot sem érte el, így a remélt királycsináló szerepről már a két forduló között  le kellett mondania. Az öt évvel ezelőtt megalakult pártnak nincs helyi beágyazottsága, hasonlóan a Nemzeti Tömörüléshez, ellentétben a hagyományos nagy jobb- és baloldali pártokkal. Az elnöki hivatal vasárnap este azt is tudatta, hogy az államfő nem kívánja kommentálni a választási eredményt, de kormányátalakítást sem tervez a kudarc miatt.