47 fokot mértek Kanadában, egy nap alatt újra megdőlt a melegrekord

47 fokot mértek Kanadában, egy nap alatt újra megdőlt a melegrekord

Fotó: Unsplash/James Day

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sokáig tartotta magát a hőmérsékleti melegrekord Kanadában: hétfőn már 47,5 Celsius (vagyis 117,5 Fahrenheit) fokot mértek Lyttonban, egy Vancourverhez közeli brit columbiai kisvárosban. A szakértők előre figyelmeztettek, hogy a hőhullám még csak most fog tetőzni, ám ezzel az értékkel legalább tetőzött, és folyamatos enyhülésre lehet a továbbiakban számítani.

Ez a hőmérsékleti érték elég magas ahhoz, hogy huzamosabb napon tartózkodás esetén akár halálos is legyen az emberre. A brit columbiai hatóságok elrendelték az iskolák és egyetemek előre hozott bezárását (a kanadai iskolaév június 30-ig tart). Összehasonlításképpen, Kaliforniában a Halál-völgyi Nemzeti Parkban a júliusi átlaghőmérséklet 47 fok, és néha nappal 50 fok fölé is felmegy ez az érték, nem sokkal ezelőtt viszont 54 fok volt.

Nemcsak Kanadában, az egész észak-amerikai nyugati parton elviselhetetlenül meleg van. Az Oregon állambeli Portlandban 46 fokot, a Washington állambeli Seattle-ben pedig 41,6 fokot mértek. Mivel ezekben a városokban általában nyáron enyhe a hőmérséklet (télen pedig fagyos), mindkét város a legkevésbé légkondicionált városok közé tartozik az egész Egyesült Államokban. A jelenség oka egy úgynevezett hőkupola, ami azt jelenti, hogy az óceán felől érkező meleg levegőt egy magas légnyomású légköri örvény csapdába ejti.

Jelenleg a hőség az, ami évente a legtöbb halálos áldozatot szedi az összes időjárási jelenség közül Amerikában. A Washington Post szerint a kialakult időjárási jelenség olyan ritka, hogy statisztikailag több ezer évente egyszer lehet csak ilyenre számítani, ám a globális klímaváltozás az ilyen hőkupolák előfordulásának esélyét megnövelte.