Horvátország oltási igazolás fejében adna csak állami támogatást a vállalkozóknak

Horvátország oltási igazolás fejében adna csak állami támogatást a vállalkozóknak

Somogyi Nóra asszisztens beolt egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. június 22-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A horvát kormány a továbbiakban oltási igazoláshoz kötné a koronavírus járvány-okozta gazdasági károk enyhítésére szánt állami támogatásokat a vállalkozók számára – írja az MTI Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra hivatkozva.

Az erről szóló tárgyalásokat a jövő héten kezdik meg az illetékes minisztériumok a szakszervezetekkel. Vili Beros egészségügyi miniszter kiemelte: a kormány nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megmentse a munkahelyeket, és megőrizze a vállalatok likviditását. A válság elején nem volt válasz a járványra, de most van, ez pedig az oltás – mondta a miniszter.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a kormány elképzelését.  A független horvát szakszervezetek egyesülete (SSSH) közleményében azt írta: „addig, amíg az oltakozás önkéntes, megakadályozni a juttatásokat azon munkavállalók számára, akik nincsenek beoltva, cinikus tett, és a felelőség áthárítása, valamint táptalaja a diszkriminációnak”.

A válságstáb további enyhítésekről is döntött: azok számára, akik olyan rendezvényeken vesznek részt, amelyek digitális uniós COVID-igazoláshoz kötöttek, senkinek nem kell maszkot viselnie.