Szlovákia visszaadja a Szputnyikot Oroszországnak

Szlovákia visszaadja a Szputnyikot Oroszországnak

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja fecskendőben előkészítve oltáshoz, jobbról az első adag ampullája az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. június 6-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szlovákia az eredeti 10 dollár körüli áron visszaadja Oroszországnak a 200 ezer adag Szputnyik V vakcinából megmaradt 160 ezer darabot, mert senkinek sem kell az országban, írja a 444.

Szlovákiában kormányválság alakult ki az orosz vakcina beszerzéséből, Igor Matovič miniszterelnök meg is bukott, miután a koalíciós partnerek ellenkezése ellenére vásárolt az orosz vakcinából. Az oltóanyagot sokáig nem engedélyezték a szlovák hatóságok, amikor pedig végül megkapta az engedélyt, már senki sem akarta oltatni magát vele.

Az Európai Unióban kizárólag Magyarországon engedélyezték és használták a Szputnyikot Szlovákián kívül, és kérdéses, hogy megkapja-e az EMA engedélyét. A vakcinával szemben tapasztalható ellenérzés szakmai szempontból egyébként nem indokolt, hiszen a Szputnyikkal kapcsolatban – a kínai Sinopharmmal ellentétben – eddig nem merültek fel hatékonyságbeli problémák, és a fázis-III-as tesztek eredményét is szabályszerűen leközölték.