Azonnali jogállamisági vizsgálatot követel az Európai Parlament

Azonnali jogállamisági vizsgálatot követel az Európai Parlament

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme 2020. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A költségvetési feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazásához semmilyen útmutatóra nincs szükség, és a jogállamiság megsértésével mielőbb foglalkozni kell – olvasható az Európai Parlament lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A csütörtökön 529 szavazattal, 150 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy a Bizottság engedett az Európai Tanács 2020 decemberi, nem kötelező érvényű következtetéseiben foglaltaknak, és alkalmazási útmutató megfogalmazásával késlelteti a költségvetési feltételrendszerről szóló rendelet végrehajtását. Szerintük ugyanis az útmutató nem szűkítheti a jogszabályt, az legfeljebb tisztázhatja, hogyan alkalmazzák majd a gyakorlatban azt, hogyan és milyen módszertan alapján zajlik majd az eljárás. A képviselők egyúttal felszólítják a Bizottságot, hogy a rendelethez dolgozzon ki egy „világos, pontos és felhasználóbarát” panaszbenyújtási rendszert.

A képviselők úgy vélik, a jogsértésekkel késedelem nélkül foglalkozni kell, ezért felszólítják a Bizottságot, hogy azonnal vizsgálja ki a jogállamiság bármely olyan megsértését, amely „közvetlenül érinti az Unió költségvetésével való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét”. Rámutatnak: „egyes tagállamokban a helyzet már most azonnali [...] intézkedést tesz szükségessé". Azt is hozzáteszik, a Bizottságnak mielőbb be kell számolnia a Parlamentnek a vizsgálat alá vont első ügyekről.

A képviselők nehezményezik, hogy a Bizottság semmibe vette a Parlament által kitűzött június elsejei határidőt, amely után el kellett volna kezdeni az Unió pénzügyi érdekeit sértő ügyekben a vizsgálatot. Amennyiben ezt a jövőben is figyelmen kívül hagyják, úgy a Parlament az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

A néppárti Petri Sarvamaa költségvetés-ellenőrzési bizottsági jelentéstevő a következőket mondta: „Az embereket aggasztja az állampolgári jogaik helyzete, a kisebbségeket elnyomják, bezárják a szabad sajtót vagy állami oligarchák vásárolják azt fel, az igazságszolgáltatási rendszer részben átpolitizált, és a független bírókat a párthoz lojálisokkal váltják fel. Mindezt uniós pénzből. Európában 2021-ben ennek nem így kellene történnie. A Parlament ezért jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Bizottság ősztől kezdve alkalmazza a jogállamisági feltételrendszert".

– Megint ott tartunk, hogy a jogállamisági mechanizmusról beszélgetünk. De mikor látjuk már azt, hogy valami történik is? A mechanizmus január elsejével életbe lépett, de még nem alkalmazzák. Mi kezdettől fogva egyértelműen mondtuk, hogy az útmutatásra semmi szükség nincsen. Megállapodtunk a rendeletben, és elvárjuk, hogy végre alkalmazzák azt – jelentette ki Eider Gardiazabal Rubial, költségvetési bizottsági jelentéstevő a felszólalásában.

Mint a Hvg.hu írja, az állásfoglalásra nem-mel szavazók között voltak a fideszes képviselők. A képviselőcsoport közleményében azt írta, hogy „az EP baloldali többsége újra kinyilvánította azt a politikai szándékát, hogy Magyarország és Lengyelország szuverenitását durván korlátozza, és a brüsszeli érdekeket mindenben kiszolgáló baloldali bábkormányokat segítsen hatalomba ezekben az országokban is”.