Az alvó miniszterelnök, a pisztoly és az aranyrudak

Az alvó miniszterelnök, a pisztoly és az aranyrudak

Bojko Boriszov leadja szavazatát a bolgár parlamenti választások során, 2021. április 4-én (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen kiegyenlített lett a verseny a két nagy politikai erő, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a Demokratikus Erők Szövetségéből (SDS) álló választási koalíció, illetve a rendszerrel szembehelyezkedő Van Ilyen Nép (ITN) nevű tömörülés között – állapították meg a bolgár közvélemény-kutatók. Az átrendeződés nem kis részben az elmúlt hónapok történéseinek tudható be, amikor is sorra derültek ki a korábbi kormányzópárt botrányos ügyei.

A július 11-ei választásra amiatt kerül sor, mert áprilisban egyik politikai erőnek sem sikerült annyi szavazatot bezsebelnie, hogy szövetségeseivel kormányt alakítson. Így hiába szerezte meg a voksok 26 százalékát a jobboldali GERB–SDS-szövetség az ITN 17 százalékával szemben, Bojko Boriszov egykori miniszterelnök egyedül maradt. Boriszovnak ráadásul azóta még jobban fájhat a feje, az elmúlt hetekben ugyanis nagyot esett pártja népszerűsége – köszönhetően a kirobbanó botrányoknak.

Az első ilyen eset még május elején pattant ki, amikor Szvetoszlav Ilcsovszki, Bulgária egyik legnagyobb földbirtokosa azt állította egy parlamenti bizottságnak, hogy a GERB-hez közel álló emberek irányítják a gazdaság minden részét, és a miniszterek csupán bábok a kormányban, a kabinet pedig már több százezer eurót zsarolt ki tőle.

Majd következett az újabb botrány: a frissen parlamentbe jutó Demokratikus Bulgária társelnöke, Atanasz Atanaszov május közepén bejelentette, hogy több mint 30 ellenzéki politikust hallgattak le az áprilisi választások előtt. Habár a lehallgatottak listája nem került nyilvánosságra, Bojko Raskov ügyvezető belügyminiszter megerősítette a lehallgatások tényét, sőt még azt is jelezte, hogy a megfigyeltek között volt a jelenlegi ügyvezető miniszterelnök, Sztefan Janev is, akit a bolgár államfő nevezett ki, miután Boriszov nem tudott kormányt alakítani. Nem telt el sok idő, és az ellenzék már több mint 80 lehallgatott politikusról beszélt, akiket még múlt nyáron kezdtek figyelni a titkosszolgálatok. Azért pont akkor, mert egy évvel ezelőtt bolgárok tízezrei vonultak az utcára országszerte, hogy így tiltakozzanak Boriszov kormánya és az oligarchák összefonódása ellen. A rend őrséggel való összecsapásokban rengetegen megsérültek, azonban a súlyosbodó járványhelyzet miatt alábbhagytak a tiltakozások.

A bolgár ügyészség a lehallgatási vádak miatt azonnal vizsgálatba kezdett, a GERB viszont határozottan tagadja azokat, mondván, az egész ügy mögött az oroszbarát szocialisták állnak, akik nem tudták megbocsátani a bolgár elhárításnak, hogy nemrég lebuktatott egy orosz kémhálózatot az országban (lapunk erről áprilisban írt részletesebben).

Boriszovék tagadása azonban cseppet sem nyugtatta meg a bolgár lakosságot, inkább csak felerősítette a félelmeket, hogy a politika, a rendőrség és a titkosszolgálatok erősen összefonódtak az elmúlt években.

És hogy az illiberális volt miniszterelnök helyzete még ennél is kellemetlenebb legyen, június közepén egy újabb, minden eddiginél látványosabb botrány tört ki az országban. Az interneten fényképek jelentek meg, amelyek állítólag Boriszov hálószobájában készültek, ezeken az alvó miniszterelnök mellett az éjjeliszekrényen egy pisztoly, a nyitott fiókban pedig aranyrudak, illetve több köteg 500 eurós volt látható. A politikus természetesen most is a politikai ellenfeleit vádolta, hogy titokban lefényképeztették valakivel, ez viszont már nem segített sokat, mert a GERB népszerűsége 20 százalékosra apadt a szavazók körében.

Ám még egy ilyen helyzetben sem biztos, hogy a választások után felül tudna kerekedni az ellenzék. Az egykori énekes és televíziós műsorvezető, Szlavi Trifonov által vezetett ITN ugyanis maga is nehezen találna koalíciós partnereket. A friss antiestablishment pártnak ugyanis nincs sok kedve ahhoz, hogy a szocialistákkal lépjen kormányra. A bolgár politikai válság így várhatóan a választások után is folytatódik.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/28. számában jelent meg július 9-én.