Népszava: az orosz külügyminisztert is várják a budapesti nagyköveti fórumra

Népszava: az orosz külügyminisztert is várják a budapesti nagyköveti fórumra

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában 2021. jnauár 22-én (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lehet az augusztusi budapesti nagyköveti értekezlet egyik díszvendége – értesült több forrásból a Népszava. Információik szerint Szijjártó Péter külügyminisztertől származik a meghívás ötlete, amire orosz részről pozitív válasz érkezett. Igaz, mint egy forrásuk hozzátette, a mindenkori orosz külügyminiszter programja az ország kiterjedt nemzetközi érdekviszonyai miatt egyik napról a másikra változhat.

Lavrov érkezéséről a Népszava kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de a szaktárca több nap alatt sem reagált a megkeresésükre.

– A magyar külképviseletek vezetőinek tartott rendszeres – évenkénti vagy félévenkénti – értekezletek egyfajta iránymutatásul szolgálnak az ország külpolitikai orientációját illetően, így jelzésértéke van annak, hogy nem egy nyugati, vagy régióbeli külügyminiszter lesz a fő vendég, hanem a Nyugattal sok területen élesen szemben álló orosz diplomácia vezetője – emlékeztet cikkében a lap.

Szijjártó Péter ugyanakkor személyesen nagy rajongója a 71 éves Lavrovnak, akivel a korkülönbség ellenére tegező viszonyban van, legutóbbi Moszkvai útján, januárban is „kedves Szergejnek” szólította, majd – a Szputnyik-vakcinák szerződésére – utalva azt mondta, „hálás vagyok neked, köszönöm mindazt a támogatást, amit adtál”.

Miközben Lavrov érkezése még bizonytalan, a lap arról is ír, hogy hétfőn és kedden Budapesten tárgyal a brit védelmi minisztérium biztonságpolitikai osztályának vezetője. David Hogan-Hern látogatása a Népszava információi szerint újabb lépés lehet egy nagy szabású brit-magyar katonai megállapodás megkötéséhez.