Érdemes még elindulnunk a horvát tengerpartra?

Érdemes még elindulnunk a horvát tengerpartra?

Strand a horvátországi Brac szigetén (Fotó: Nick Savchenko/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életbe léptek mától a szigorítások Horvátországban, így innentől Dubrovnik-Neretva, Split-Dalmácia, Sibenik-Knin, Zára, Tengermellék-Hegyvidék és Isztria megye területén azok, akiknek nincs oltási igazolványuk, legfeljebb 50-en tartózkodhatnak egy helyen. Amennyiben viszont van az oltásról papírjuk, ezren is összegyűlhetnek. Emellett mostantól a helyi válságstábokon lesz a felelősség, hogy az olyan rendezvényeket, amelyeket nehezen vagy egyáltalán nem lehet ellenőrizni, engedélyezik-e. További intézkedés, hogy a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett most már negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk.

Hogy Horvátországban szigorítások következnek, arra már korábban is lehetett számítani. Tíz napja ugyanis az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak néhány lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, azaz a súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön.

A legfrissebb kimutatások szerint Horvátországban eddig 8247-en haltak meg koronavírusban, amivel a balkáni ország a 17. helyen áll az egymillió főre eső halálozások tekintetében a világranglistán (hazánknak ugyanezen a listán a szomorú második hely jutott). És bár az oltások mostanra már jól haladnak déli szomszédunknál (a felnőtt lakosságnak közel a 42 százaléka megkapta a második oltást is), nem sok jót ígér, hogy Horvátországban is rendkívül terjed a koronavírus delta-variánsa.

Mennyire veszélyes most elindulni a horvát tengerpartra?

Boldogkői Zsolt virológus a Magyar Hang megkeresésére emlékeztetett arra, hogy elsősorban a déli országokban emelkedik most a fertőzésszám, így Görögországban és Portugáliában is nő az esetszám. A szakértő szerint a delta-variáns esetében is megfigyelhető a szezonalitás, így okkal számíthatunk arra, hogy a hatását ősszel fogjuk igazán érezni. Fontos azonban hozzátenni, hogy több országban a fertőzésszám emelkedésével nem nőtt meg a halálozások száma, sőt néhány helyütt még csökkent is, ami egyértelműen a magas átoltottsággal van összefüggésben. Az oltatlanok között azonban jóval magasabb a súlyos komplikációk és az elhalálozások aránya. – Így a negyedik hullám egy speciális helyzet lesz, ami elsősorban az oltatlanokat fogja érinteni, vagyis ők kapják el és ők szenvednek majd tőle – hangsúlyozta Boldogkői Zsolt, aki hozzátette: az oltott beteg és idős emberek körében sem nulla a kockázata a súlyos betegség kialakulásának, ezért az oltatlanok nem csupán magukat veszélyeztetik.

Mindeközben Horvátországban is egyre jobban terjed a delta-variáns, ami a gyerekekre is veszélyesebb, mint a korábbi vírus változatok. A virológus szerint a múlt nyáron is megfigyelhető volt, hogy elsősorban a fiatalok kapják el és terjesztik a vírust, ami idén már nem csak amiatt van, hogy a nyár éppen az ő nagy bulijuk, hanem mert a delta variáns rájuk is nagyobb hatással van.

Érdemes ilyen helyzetben inkább otthon hagyni a gyerekeket?

Boldogkői Zsolt szerint, ha a szülők a gyerekekkel mennek, akkor tudják őket óvni a vírustól, emellett azt is érdemes tudni, hogy a fertőzés inkább a zárt terekben és a nagyobb tömegrendezvényeken terjed. – Ezért nem mondom azt, hogy ne vigyük magunkkal a gyerekünket, inkább figyeljünk rájuk oda – tanácsolta a virológus, aki emlékeztetett, hogy több országban például továbbra is kötelező a maszkviselés. Olyankor is érdemes használni a maszkot, ahol ezt a jogszabályok nem írják elő.

Milyen óvintézkedéseket érdemes még betartanunk, ha a horvát tengerpartra mennénk?

A virológus szerint ha étterembe mennénk, akkor lehetőség szerint ne a belső térben foglaljunk helyet, hanem inkább kinn a szabadban. De ajánlatosabb inkább elvitelre vennünk ezeken a helyeken ételt a családnak, ami igaz az innivalókra is, amit inkább a boltokban érdemes beszereznünk. Fontos ugyanakkor, hogy ha boltba megyünk, ne tartózkodjunk ott sokáig, tartsuk a távolságot másoktól, különösen azokon a helyeken, ahol légkondicionáló berendezést vagy ventilátorokat használnak – itt érdemes használnunk a maszkot is. Emellett nem árt, ha fertőtlenítjük az üveg nyakát, mielőtt innánk a tengerparton.

Ide tartozik az is, hogy lehetőség szerint mellőzzük a tömegközlekedést – beleértve a repülőket és a buszokat –, mert ezek még mindig kockázatos helyeknek számítanak a járvány szempontjából. Ezek helyett most valóban érdemesebb inkább autóval utazni a tengerhez, ami valamivel biztonságosabb. Boldogkői Zsolt ugyanakkor hozzátette: ezek mellett azonban semmiképpen sem szabad megfeledkezni a legfontosabb óvintézkedésről, az oltásról, ami ebben a helyzetben kulcsfontosságú lépés a biztonságunk és mások biztonsága szempontjából.