Helyreállították a forródrótot a két Korea között

Helyreállították a forródrótot a két Korea között

2018. szeptember 9-én közreadott kép Kim Dzsongun észak-koreai vezetőről az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából tartott felvonuláson, Phenjanban (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dél-Korea és Észak-Korea helyreállította a korábban megszakított forródrótot Szöul és Phenjan között – jelentette az MTI a dél-koreai elnöki hivatal közlése nyomán. A két ország vezetője idén tavasszal több levelet is váltott egymással, és abban állapodtak meg, hogy újjáépítik a két fél között a bizalmat és javítják a két Korea kapcsolatát. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szintén beszámolt arról, hogy „az összes Korea-közi kommunikációs csatorna” újra megnyílt kedd délelőtt, helyi idő szerint 10 órakor.

A forródrótot Észak-Korea szakította meg tavaly júniusban, miután a két ország viszonya megromlott Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető második, kudarcba fulladt csúcstalálkozóját követően, amelyen Mun Dzsein dél-koreai elnök vállalta a közvetítő szerepet.

Mun kormánya abban bízik, hogy az új amerikai elnök, Joe Biden kormánya képes lesz újraindítani a tárgyalásokat Phenjannal Észak-Korea nukleáris fegyvereinek leszereléséről és rakétaprogramjának leállításáról.

Amióta Biden átvette az elnöki tisztséget Trumptól, Észak-Korea visszautasította az Egyesült Államok diplomáciára irányuló kéréseit, miközben Trumppal három csúcstalálkozót is lebonyolítottak. A phenjani vezetés legutóbb március közepén üzente meg, hogy nem fog tárgyalóasztalhoz ülni, amíg Washington fenntartja ellenséges politikáját, így a hadgyakorlatokat és a szankciókat.

Két hónappal később bejelentették: Biden „megfelelő körülmények mellett és egy fontos feltétellel találkozna” Kim Dzsongunnal. A találkozó feltétele, hogy Kim Dzsongun vállalja, hogy „tárgyalnak a nukleáris arzenáljáról”.

Júniusban pedig Kim Dzsongun húga küldött rejtélyes üzenetet Amerikának. – Az Egyesült Államoknak óvatosabban kell értelmeznie a Phenjanból érkező jelzéseket, hogy ne csalatkozzon – jelentette ki Kim Jodzsong. Amerikai szakértők úgy értékelték Kim kijelentését, hogy Phenjan kitart a kivárás taktikája mellett, és nem provokálja az új amerikai kormányt.