Stop, autokraták, stop, populisták

Stop, autokraták, stop, populisták

Sztefan Janev bolgár ügyvivő miniszterelnök beszédet mond egy hivatalos ünnepségen Szófiában 2021. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyökeresen átalakult a bolgár politikai paletta, miután idén két parlamenti választás után sem sikerült kormányt alakítania egyetlen politikai erőnek sem. Így a november 14-én sorra kerülő általános választások előtt nem csak a nagy reménységek hullottak porba, hanem új politikai szereplők is felemelkedtek, akik a várakozások szerint minőségi változásokat hoznak a bolgár politikai életbe.

Mint ismert, a júliusi parlamenti választásokat a Van Ilyen Nép (ITN) nevű populista párt nyerte, amely azután jött létre, hogy múlt év nyarán tömeges tüntetésekre került sor az elharapózó korrupció miatt. A Szlavi Trifonov tévés személyiség vezette ITN sikeresen csatornázta be már az áprilisi választásokon a protest szavazatokat, júliusban pedig a 2014 óra rendületlenül kormányzó konzervatív-populista Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű pártot is legyőzte. A bolgár arányos választási rendszer miatt azonban Trifonovnak esélye sem volt egyedül kormányt alakítani, így felmerült az ötlet, hogy az ellenzéki erők szövetségre lépjenek Bojko Boriszov GERB-jével szemben. Itt elsősorban a Demokratikus Bulgária (DB) és a Bolgár Szocialista Párt (BSP) merült fel lehetséges partnerként, azonban az ITN megmakacsolta magát. Trifonov abban bízott, hogy idővel még jobban megerősödhet a pártja, azonban nyár végére valóságos zuhanórepülésbe kezdett a választások első helyezettje. Így a júliusban még a szavazatok 24 százalékát besöprő párt több mint 10 százalékot veszített pár hónap alatt, amivel az ötödik helyre esett vissza a pártok versenyében. Megerősödtek viszont a szocialisták és a bolgár demokraták, ami azt mutatja, hogy a lakosságnak elege lett azokból a nagy szavakból, amelyeket Trifonovtól már megszokhattak.

Jelentkezett ugyanakkor egy újabb politikai erő, ami szintén felülírhatja a korábbi várakozásokat. Ez pedig a Folytatjuk a Változásokat (PP) névre keresztelt párt, amelynek élén az a Kiril Petkov és Aszen Vaszilev áll, akik miniszterként vállaltak szerepet Sztefan Janev ügyvivő miniszterelnök kormányában. Hogy megértsük a PP népszerűségének okát, tudni kell, hogy a mostani ügyvivő kormány kiemelkedő szerepet játszott a Boriszov-kormány idején zajló korrupciós ügyletek felderítésében. A közvélemény-kutatások szerint a PP jelenleg a harmadik helyen áll a pártok versenyében, ám szakértők szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy a korrupcióellenes párt tovább fog erősödni, ugyanis éppen a populista ITN-től szívja el rohamléptekben a szavazókat. És bár Trifonov pártjának bezuhanásával újra a GERB a legerősebb párt Bulgáriában, Boriszov még mindig nagy bajban lenne, ha kormányt kellene alakítania.

De nem áll jól a szénája a GERB-nek az elnökválasztási versenyben sem, amelyen Boriszovék ezúttal Anasztasz Gerdzsikovot, a Szófiai Egyetem rektorát támogatják. A jelenlegi állás szerint az ókori irodalom professzorára a szavazók 28 százaléka szavazna, ami messze elmarad Rumen Radev mostani államfő népszerűségétől, ő ugyanis a szavazatok 42 százalékát is megszerezheti az elnökválasztáson. Habár a köztársasági elnöki pozíció nem számít erősnek a bolgár politikai rendszerben, Radev mindvégig népszerű maradt, mert idővel ő lett Boriszov egyik legádázabb ellenfele. A támogatottságát csak növelte, hogy később a Janev-kormány kinevezésével megnyitotta az utat a korrupciós ügyek feltárása előtt, ami szemmel láthatóan nagyon tetszik a bolgár lakosságnak. Mostanra már nem csak a szocialisták, hanem az ITN és a PP is beállt mögé, akárcsak a Kelj fel Bulgária! nevű korrupcióellenes párt.

Vagyis jelenleg minden jel arra mutat, hogy a bolgároknak elegük lett az egyszemélyi vezetőkből ugyanúgy, mint a populizmusból, jöjjön az jobb- vagy baloldalról. Az Európai Unió legszegényebb országának így most végre megadatott az esély, hogy kiverekedje magát a politikai válságból.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/43. számában jelent meg október 22-én.