Ficót is elérték a tisztítótűz lángjai

Ficót is elérték a tisztítótűz lángjai

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Politikai bomba robbant Szlovákiában, előkerült ugyanis egy rendőrségi felvétel, amelyen Robert Fico egykori kormányfő diskurál olyan személyekkel, akik már régóta az ügyészség célkeresztjében vannak. Mint kiderült, a kép- és hanganyagokat a rendőrség egy hétvégi házban rögzítette, ahol egészen különös társaság gyűlt össze. Ficón kívül ott volt Robert Kalinák egykori belügyminiszter, illetve Marek Para ügyvéd is, aki arról ismert, hogy súlyos bűncselekményekkel vádolt vállalkozókat védett. Többek között ő képviselte Marian Kocnert is, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolását. A titkos megbeszélésen az egykori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gaspar fia is részt vett, akinek édesapja most már egy éve a besztercebányai büntetés-végrehajtási intézet vendégszeretetét élvezi. A felvételeken Miroslav Bödör is látható, ő Norbert Bödör édesapja, akit bűnszervezet létesítésével és működtetésével, megvesztegetéssel, továbbá kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak. A híradások szerint az eszmecsere arról szólt, hogyan kezeljék Gaspar és Bödör ügyét, akik már eddig is rengeteg fejfájást okoztak Fico pártjának, a Smernek. Így könnyen előfordulhat, hogy rövidesen az egykori miniszterelnök érintettsége is napvilágra kerül azokban az ügyekben, amelyek évek óta foglalkoztatják a szlovák közvéleményt.

A megfigyelés legális volt, azt a nyitrai járási bíróság engedélyezte egy másik ügyben, a gyanú szerint ugyanis a hétvégi házban orvvadászatból származó húst dolgoztak fel. A rendőrség összesen kilenc találkozót figyelt meg júliustól szeptemberig, a kamera és a mikrofon egy a falon függő vadásztrófeába volt rejtve.

Mint ismeretes, a Fico-, illetve Pellegrini-kormány idején számos korrupciós ügy került napvilágra, ezért múlt év tavaszán a szavazók a kormányváltás mellett döntöttek Szlovákiában. A legtöbb voksot akkor az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OlaNO) nevű jobboldali populista párt szerezte meg, amely korábban a korrupció felszámolásával kampányolt. Az ígéreteknek megfelelően aztán meg is kezdődött a Tisztítótűz nevű akció, melyben őrizetbe vették Tibor Gaspart és utódját, Milan Lucanskyt, aki később öngyilkos lett a börtöncellájában. A korrupciómentesítés természetesen ezzel nem ért véget, amiben nagy szerepe volt Roman Mikulec belügyminiszternek és Peter Kovarík országos rendőrfőkapitánynak, aki január óta tölti be ezt a posztot, és már egy sor gazdasági bűnözőt juttatott rács mögé.

Az eddigi nyomozás alapján a rendőrségi testületen belüli bűnszervezet élén Bödör és Gaspar állt, akik a gyanú szerint maguk szabhatták meg, hogyan döntsenek a rendőrök bizonyos ügyekben. Az is kiderült, hogy 2015-ben a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) megfigyelte azokat az ellenzéki személyeket, akik a kormányzó párt szempontjából kellemetlenek voltak. Az így megszerzett információkat aztán eljuttatták a Smer vezetésének, amely ekkor még ereje teljében volt, és egyedül, koalíciós partnerek nélkül vezette az országot.

Fico persze most mindent megtesz azért, hogy csökkentse a felvételek jelentőségét. Azok nyilvánosságra kerülése után azt mondta, hogy csupán ártatlan emberek ügyvédeivel találkozott, sőt a jövőben is találkozni fog velük, hogy információkat gyűjtsön tőlük a politikusként végzett munkájához. A Smer politikusa kijelentette: továbbra is azon fog munkálkodni, hogy bizonyítást nyerjen a meggyanúsított ellenzéki jelöltek, valamint az ellenzékhez köthető személyek ártatlansága. Majd vádaskodásba kezdett, s miután Daniel Lipsic speciális ügyészt és „talpnyalói” munkáját bírálta, levonta a következtetést, hogy Szlovákiában totális káoszba fulladt a demokrácia és a jogállamiság, mert visszaélnek a büntetőjoggal, valamint az ellenzék ellen használják fel.

A speciális ügyészség persze egészen másként értékeli a videón látottakat és hallottakat, a szervezet szerint ezek a felvételek politikusok és üzletemberek bűnügyi törekvéseit erősítik meg. De az ügyészség tájékoztatásából az is kiderült, hogy a beszélgetőpartnerek egyes bűnüldöző szervektől illetéktelen személyekhez juttattak információkat. Így pedig most egyáltalán nincs könnyű helyzetben az a Robert Fico, aki nemrég még abban reménykedett, hogy sikerül előre hozott választásokat kiharcolnia Szlovákiában.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/44. számában jelent meg, október 29-én.