Ukrajna: a tavasz sem lesz kevésbé véres és kegyetlen

Ukrajna: a tavasz sem lesz kevésbé véres és kegyetlen

Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy Leopard 2-es harckocsi előtt a német hadsereg észak-németországi Münsterben lévő támaszpontján 2023. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A végéhez közeledik a németországi Münsterben az ukrán katonák Leopard 2 harckocsik használatára történő kiképzése – írta hétfőn a Twitteren Miguel Berger, Németország londoni nagykövete. Berger szerint a katonák ezzel képesek lesznek arra, hogy kezeljék a 18 harckocsit, amit országa bocsátott Ukrajna rendelkezésére. Így hamarosan tovább bővül az ukránok eszközparkja annak érdekében, hogy támadást indítsanak az oroszok által elfoglalt területek visszaszerzéséért.

De hol tart most az ukránok felkészülése a nagy tavaszi offenzívára?

A katonai szakértők többségének előrejelzése szerint nagyobb támadó műveletekre az időjárás javulásával tavasszal lehet számítani mind az ukránok, mind pedig az oroszok részéről. Abban viszont, hogy melyik fél alkalmasabb egy ilyen offenzíva sikeres végrehajtására, már eltérnek a vélemények: azok, akik az oroszok esélyeit tartják jobbnak, általában több harcoló katonával számolnak, amire a múlt év őszi részleges mozgósítás ad lehetőséget. Ők a Donyec-medencénél várnak egy nagyobb erejű támadást, amire késő tavasszal kerülhet sor. Szerintük a létszámhiány orvoslásával az oroszok képessé válnak átfogó hadműveletekre is anélkül, hogy az ezer kilométernél is hosszabb frontszakasz más részeiről vonjanak el erőket.

Noha az Ukrajnában harcoló orosz katonák számára vonatkozóan nincsenek pontos adatok, nyugati becslések szerint Moszkva mostanra nagyjából 400 ezer katonát von be a háborúba. Ebben nemcsak a reguláris alakulatok, hanem a Wagner-csoport zsoldosai, a két szakadár népköztársaság kényszersorozott katonái, illetve a legkülönbözőbb önkéntes alakulatok harcosai is benne vannak.

Az ukrán hadsereg eddig nem küzdött égető létszámproblémákkal. A fronton nagyjából 350 ezer ukrán katona teljesít szolgálatot, azonban Kijevnek még bőven vannak tartalékai. Azok a szakértők, akik szerint inkább egy átfogó ukrán támadás várható tavasszal, elsősorban a nyugati harci eszközök érkezésére alapoznak, különösen a harckocsikra, amelyekkel Ukrajna képessé válhat egy nagyobb támadó műveletre. Amit biztosan lehet tudni: az amerikai M1 Abrams harckocsik kezelésére már megkezdődött az ukrán katonák kiképzése, ez azonban 22 hétig is eltarthat. Ezzel szemben a német Leopard 2-es tankokra öthetes, a brit Chellenger 2-re pedig hathetes képzés is elegendő. A várakozások szerint ezek a harckocsik még tavasszal megérkeznek Ukrajnába, amit kiegészítenének Bradley gyalogsági harcjárművekkel, AMX–10 könnyű harckocsikkal, M113 és Marder lánctalpas páncélozott szállító harcjárművekkel, illetve Leopard 1 harckocsikkal is. Az új harci eszközökből két nehéz dandárt tudnának felállítani az ukránok, amelyeket össze is kell hangolni, és ehhez megint csak idő kell. Ha viszont ez megtörténne, az ukrán haderő képessé válna arra, hogy akár egy 50 kilométeres arcvonalon is támadást indítson. Az ukránoknak ugyanakkor óriási kihívást jelenthet a logisztikai háttér megteremtése, mivel az eltérő fegyverekhez különböző lőszereket kell majd folyamatosan szállítani, és az üzemanyag pótlását is meg kell oldaniuk. Katonai szakértők elsősorban Zaporizzsja megyében számítanak egy nagyobb ukrán támadásra, amelynek a területek visszaszerzése mellett az lenne a célja, hogy a krími és a donbaszi orosz erőket elvágják egymástól.

A fenti forgatókönyveket azonban alaposan átírhatják a bahmuti események, ugyanis az ukrán vezetés a végsőkig védené a donyec-medencei várost, hogy ott minél jobban kivéreztessék a Wagner-csoportot. Kijev emellett azzal is számol, hogy Bahmut tartásával időt nyerhetnek a nyugati fegyverek megérkezéséig. Így a bahmuti csata a háború további menetét is meghatározhatja.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/11. számában jelent meg március 17-én.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.