„Amin a Hamász keresztül fog menni, kemény és szörnyű lesz”

„Amin a Hamász keresztül fog menni, kemény és szörnyű lesz”

Fekete füstfelhő gomolyog egy Gáza városra mért izraeli légicsapás során 2023. október 9-én (Fotó: AFP via Europress/Mahmud Hams)

Fotó: MAHMUD HAMS

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

• 310 magyar és 15 külföldi állampolgárt kimenekítettek Izraelből a magyar légierő segítségével
• A hírek szerint 800 izraeli és megközelítőleg 500 palesztin halhatott meg eddig a konfliktusban
• A Hamász több mint 100 túszt tart fogva Gázában
• Délelőttre Izrael visszaszerezte az ellenőrzést a határmenti településeken
• Az izraeli védelmi miniszter elrendelt a Gázai övezet „teljes ostromát”

Izrael át fogja alakítani a régiót, miközben megtorolja a Hamász pusztító támadását – közölte a The Times of Israel tudósítása szerint Benjámin Netanjahu. A miniszterelnök dél-izraeli helyi politikusoknak azt mondta, tudja, hogy kemény és szörnyű dolgokon mentek keresztül. – Amin a Hamász keresztül fog menni, az is kemény és szörnyű lesz, már a csata közepén vagyunk, és még csak most kezdtük el – fogalmazott, jelezve, hogy az elkövetkező harc időbe telik.

A hétfő délután is e harcok jegyében telt: a Hamász bejelentette, hogy rakétákat lőttek ki Jeruzsálemre, megszólaltak a város központjában a légvédelmi szirénák. Az izraeli hadsereg sem tétlenkedett, Libanon területén lévő célpontok ellen hajtottak végre támadást katonai helikopterek, további részleteket azonban nem hoztak nyilvánosságra az akcióról. Korábban Libanon felől fegyveresek szivárogtak be, akik a palesztin Iszlám Dzsihád követőinek vallották magukat.

A konfliktus szombaton kezdődött, amikor a Hamász nagyszabású támadást indított el a zsidó állam ellen, több ezer rakétát lőttek ki, fegyveresei pedig behatoltak az országba is és ott is szedtek áldozatokat. Sokakat elhurcoltak és túszként tartanak fogva Gázában. A terrorszervezet állítása szerint több mint 100 túszuk van, köztük magas rangú katonatisztek, ráadásul nemcsak izraeli, hanem mexikói és brazil állampolgárokat is foglyul ejtettek. Izrael komoly válaszcsapásokat mért a Gázai övezetre, ezek vasárnap óta szinte folyamatosak. A Gázai övezet és Izrael határán fekvő 25 települést evakuálták, és a Guardian szerint szárazföldi támadást készítenek elő. Közben a határ túloldalán, a Gázai övezetben is több tízezer ember kényszerült a lakóhelye elhagyására, az ENSZ Segélyszervezetének tájékoztatása szerint jelenleg közel 74 ezer kitelepített ember tartózkodik a 64 menedékhelyükön, és a szám valószínűleg tovább fog nőni, mivel folytatódik a heves ágyúzás és a légicsapások, beleértve a polgári területeket is. Izrael vasárnap hivatalosan is hadat üzent a Hamásznak, egyúttal az áramellátást is leállította Gázában a hadsereg pedig az X közösségi portálon (korábban Twitter) azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy élő pajzsnak használják a civil lakosságot a Gázai övezetben, és „terrorista infrastruktúrát” telepítenek civil létesítmények közé.

„Teljes ostrom”

A Times of Israel tudósítása szerint hétfőn délelőtt Yoav Gallant védelmi miniszter elrendelte a Gázai övezet „teljes ostromát”. – Nem lesz áram, nincs élelmiszer, nincs üzemanyag, minden le van zárva – mondta. Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt jelentette be, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja.

A hatóságok szerint a konfliktusban 800 ember meghalt Izraelben és 2100 a sebesült. Igazi vérengzés volt a Supernova elnevezésű zenei fesztiválon, amelyet nem messze a Gázai övezettől, a Negev-sivatagban, a Re'im Kibbutz közelében tartottak 3000 ember részvételével. A CNN beszámolója szerint rakéták csapódtak be, majd több száz iszlamista fegyveres nyitott tüzet a menekülő bulizókra. A mentőszolgálat később 260 holttestet talált és többeket innen elhurcoltak. A Gázai övezetből 493 palesztin áldozatot jelentettek – közte 80 gyereket – és 2700 sérültet, de a helyi egészségügyi minisztérium szerint az áramkimaradások több száz sérült beteg életét veszélyeztetik.

Többen is Kínára várnak, hogy reagáljon a konfliktusra. Chuck Schumer az amerikai szenátus demokrata párti frakciójának vezetője éppen Pekingben van, ott kérte, hogy Kína álljon ki az izraeli nép mellett, és ítélje el a gyáva és aljas támadásokat. A The Times of Israel tudósítása szerint ezután megszólalt Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő, jelezve, hogy Kína „ellenzi és elítéli” a civilek elleni erőszakot Izraelben és a palesztin területeken egyaránt. – Kína rendkívül aggódik a palesztinai és izraeli konfliktus közelmúltbeli eszkalálódása miatt – fogalmazott, kiemelve, hogy Pekinget „mélyen elszomorítja, hogy a konfliktus polgárok áldozatokat követel”.

A CNN helyszíni csapatai szerint vasárnap késő este hangos robbanásokat lehetett hallani Izrael központjában és a város külvárosaiban. A Hamász korábban azt állította, hogy a Ben Gurion repülőteret, Izrael nemzetközi csomópontját vette célba, amely Tel-Aviv mellett található.

A külügyi és honvédelmi minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén biztonságosan landolt Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter hétfőn kora reggel a Facebook oldalán. A miniszter egyúttal köszönetet mondott Izrael, Ciprus, Görögország, Törökország, Bulgária és Románia hatóságainak az együttműködéshez a repüléshez szükséges engedélyek gyors kiadásában. Kiemelte azt is, hogy az Izraelben zajló fegyveres konfliktus során egyik legfontosabb feladatuk, hogy a veszélyben lévő magyar embereket minél előbb hazahozzák.

A délelőtti órákban beszámolt arról is, hogy az egyik honvédségi gép még éjjel visszafordult Tel-Avivba, hogy további 110 embert hazahozzon, már ők is elhagyták Izrael légterét.

Amerikai segítség

Az Egyesült Államok közben útnak indította Izrael felé az első katonai szállítmányt, hadihajókat küldenek a Földközi-tenger keleti medencéjébe. Az MTI idézte a Pentagon vezetőjének vasárnapi közleményét, mely szerint a lépés célja – Joe Biden elnökkel való egyeztetést követően – a védelmi minisztérium jelenlétének megerősítése, valamint a regionális elrettentő erő fokozása. Az Egyesült Államok hadseregének másutt állomásozó egységei is készen állnak, amennyiben az elrettentés céljából további erősítésre lenne szükség. A döntés értelmében úton van a Földközi-tenger Izraelhez közeli régiójába az USS Gerald R. Ford nevű repülőgép-szállító anyahajó. A haditengerészeti kötelékhez tartozik az USS Normandy rakétacirkáló és több rakétaromboló. Emellett az Egyesült Államok dolgozik azon, hogy vadászrepülőgépeket is küldjön a térségbe, köztük a légierőhöz (US Air Force) tartozó F-35-ös, F-16-os, F-15 gépeket. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap rendkívüli ülést tartott, de intézkedés nem történt. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese azt állította, hogy „nem minden” tagállam ítélte el a Hamász támadásait, de kijelentését nem részletezte. Ahhoz, hogy az ENSZ BT nyilatkozatot adjon ki, mind a 15 tagnak egyhangúan kell szavaznia.