22 évet kapott a George Floyd halálát okozó rendőr

22 évet kapott a George Floyd halálát okozó rendőr

Tüntetők vonulnak Minneapolisban a bíróság épülete felé 2021. április 19-én, miután az esküdtszék megkezdte a döntéshozatalt Derek Chauvin, az afroamerikai George Floyd halálának okozásával vádolt korábbi rendőr perében (Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

22 és fél év börtönbüntetésre ítélték a George Floyd halálát okozó rendőrt, Derek Chauvint. A büntetését a legveszélyesebb bűnözőknek fenntartott minnesotai fegyházban, a supermax Oak Park Heightsban fogja letölteni.

Chauvin az utolsó szó jogán részvétet nyilvánított Floyd családjának. A család és támogatóik üdvözölték az ítéletet.

Az esküdtszék még áprilisban mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta.

Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt.

Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban. Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések.

Címkék: George Floyd