24 órán belül két tömegmészárlás történt Amerikában

24 órán belül két tömegmészárlás történt Amerikában

Az amerikai haditengerészet egyik speciális egysége a japán Miszava-bázison az aktív lövöldözővel szembeni gyors, a veszélyt semlegesítő akciót gyakorol be. A fegyveres erőknél Columbine után külön taktikai gyakorlatokat tartanak az iskolai lövöldözések tetteseinek mielőbbi ártalmatlanítására. (Fotó: U.S. Air Force/Jamal D. Sutter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A texasi El Paso és az ohiói Dayton: egy napon belül e két amerikai városban történt tömegmészárlás. A BBC információi szerint az első esetben a lövöldöző húsz emberrel végzett, míg 26-ot megsebesített, míg a másodiknál – ahol az elkövető is meghalt – összesen tíz személy vesztette életét, míg legkevesebb tizenhat sebesültet kórházba szállítottak.

El Pasóban egy 21 éves fiatalember egy Walmart áruházba belépve kezdett vérengzésbe, a térfigyelő kamerák felvételein az látszik, hogy a férfi AK 47-es gépkarabélyt tart a kezében. A bolt a jelentések szerint tele volt emberekkel, ugyanis az iskolakezdésre időzítve hirdettek meg akciót tanszerekből. A helyi rendőrség horrorisztikusnak nevezte a helyszínt. A hatóságok egy névtelenül az interneten közzétett közleményt vizsgálnak, amely állítólag rasszista alapon támadással fenyegette meg a helyi spanyolajkú közösséget nem sokkal a támadás előtt. Az FBI azt próbálja meg kideríteni, ennek köze lehet-e az egyébként a lövöldözés helyszínétől ezer kilométerre, Dallas környékén lakó férfi tettéhez. A támadót letartóztatták, a hírek szerint nem tanúsított ellenállást, és a rendőröknek egyetlen lövést sem kellett leadniuk, hogy őrizetbe tudják venni.

A brit Reuters hírügynökség szerint noha az áldozatokat egyelőre nem nevezték meg, a mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador arról tájékoztatott, hogy az ámokfutásban három mexikói állampolgár is életét vesztette.

Donald Trump aljas gyávaságnak nevezte az El Pasó-i mészárlást. „Azok mellett állok, akik mélységesen elítélik az ilyen gyűlöletes tettet, mint ez a mai. Semmilyen indok nincs arra, ami ártatlan emberek meggyilkolását igazolhatná…” – írta Twitter-bejegyzésében az elnök.

Trump közben sajnos fogalmazhatja a következő közleményét, ugyanis pár órával később már Daytonban történt hasonló ámokfutás. A beszámolók szerint hajnali 1 óra 22 perckor az Oregon negyed egyik, Ned Peppers nevű bárja előtt kezdett el lövöldözni valaki. A közösségi portálokra feltöltött felvételeken az látszik, amint a lövések hangjától megriadt tucatnyi ember fut az utcán. Egy közeli rapkoncert hallgatóságát is evakuálták a helyszínről. A támadót a járőröző rendőrök lőtték le – jelentette a helyettes rendőrparancsnok. Matt Carper szerint egyelőre fogalmuk sincs, mi volt a támadó motivációja, de nagyon szeretnék kideríteni.

Lapunk a Columbine középiskolában húsz éve történt sokkoló esetre emlékezve írt egy nagyobb összeállítást az amerikai tömegmészárlásokról.

Kóla, puska, sültkrumpli: 20 éve volt a columbine-i tömegmészárlás | Magyar Hang

1999-ben megdöbbentette a világot, ma a tíz legvéresebb amerikai ámokfutásban sincs benne. Vajon Columbine tényleg egy korszakhatár, nyitánya egy érának, amelyben egyre több értelmetlen mészárlás történik? Vagy csak a tömegmédia „áldozatai” vagyunk, amely a nézettség, a figyelem oltárán folyamatosan és egyre durvábban sokkolja a közvéleményt? Megnéztük, mit mutatnak a statisztikák.