28 ezerre emelkedett a törökországi-szíriai földrengés áldozatainak száma

28 ezerre emelkedett a törökországi-szíriai földrengés áldozatainak száma

A német ISAR mentőegység túlélőt ment ki a romok közül (Fotó: ISAR)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat nappal a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés és a több ezernyi utórengések után egyre fogy a remény, hogy még túlélőket találjanak a romok alatt. eközben több mentőcsapat is arról számolt be, hogy a Törökország déli részén tapasztalható tiltakozóakciók is nehezítik a mentést.

Szombaton több német, illetve az osztrák hadsereg kötelékébe tartozó mentőalakulatok is felfüggesztették a munkát, és ezt ismeretlen csoportok közötti összecsapásokkal indokolták. Az egyik mentőcsapat munkatársa szerint a biztonsági helyzet további romlására kell számítani, minthogy az élelmiszer-ellátás akadozik. Az osztrák hadsereg több tucat szakemberének és más mentőalakulatoknak is menedéket kellett keresniük, mert a helyi csoportok egymásra támadtak.

Néhány órával később a török hadsereg vonult fel a területen, és az ő védelmük alatt folytathatták az osztrákok a munkát. Az egymással ellenséges török csoportok között már tűzpárbajra is sor került. Recep Tayyip Erdogan török elnök a mentőcsapatok által hivatkozott összecsapások említése nélkül arról beszélt, hogy a kormány elszámoltatja a régióban elkövetett bűncselekmények felelőseit.

A török állami média arról számolt be, hogy 48 embert tartóztattak le fosztogatás miatt, de a független jelentések szerint a bűnözés ennél sokkal általánosabb. Szerte a régióban rengeteg kocsit feltörtek és kirakatot betörtek, majd kifosztották az üzleteket.

Eközben letartóztattak 12 ember a kártyavárként összedőlt házak építői közül, az építési szabályok semmibe vételének vádjával. További több mint száz letartóztatási parancsot adtak ki más építőipari szereplők ellen. Több mint 6000 épület dőlt össze Törökországban, így egyre többen vetik fel, hogy hány ember halt meg a miatt, hogy a kormány nem tartatta be az építési szabályokat. Törökországban hamarosan választásokat tartanak, és Erdogan nagyon nem szeretné, ha bárkinek is eszébe jutna az ő felelőssége a tragédia miatt.

(BBC)