Harminc év után is folytatja az illiberális montenegrói elnök?

Harminc év után is folytatja az illiberális montenegrói elnök?

Milo Djukanovic montenegrói elnök, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt Podgorica egyik szavazóhelyiségében 2023. március 19-én, a montenegrói elnökválasztás napján (Fotó: MTI/EPA/Boris Pejovic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sikerült megszereznie a szavazatok többségét Milo Djukanovic montenegrói államfőnek – derült ki a montenegrói Demokratikus Átmenet Központja számításából. A szavazatok 99,5 százalékának feldolgozása alapján Djukanovicra a szavazók 35,3 százaléka voksolt, míg Jakov Milatovic, az Európa Most jelöltje 28,2 százalékot kapott. A verseny jelenlegi állása szerint a harmadik helyre a szerbbarát Andrija Mandic futott be a szavazatok 19 százalékával.

Így mostanra szinte bizonyos, hogy két hét múlva második fordulót kell tartani a balkáni miniállamban, ahol korábban több politikus is arra figyelmeztetett, hogy az oroszok beavatkozhatnak a mostani elnökválasztásba. Mint korábbi cikkünkben megírtuk, a lehetséges beavatkozásról még Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja is beszélt, aki jelezte, hogy bízik abban, hogy az oroszok terve végül sikertelenül zárul.


Ami a mostani elnökválasztást illeti, a legnagyobb tétje ennek Milo Djukanovic jövője. Ismeretes: az elmúlt harminc évben a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) sajátos illiberális rendszert épített ki, melynek középpontjában Djukanovic állt. Noha a 2020-as parlamenti választásokon a kisebb pártok összefogásából született szövetség ellenzékbe küldte a 30 éve regnáló DPS-t, Djukanovic államfőként továbbra is beleszólhatott az ország belügyeibe. A új kormányokban eközben számos alkalommal egymásnak estek a különböző orientációjú pártok, amelyek között nyugatbarát erőket ugyanúgy találhatunk, mint szerb- és oroszbarát pártokat. Noha ez idő alatt Djukanovic számos alkalommal megpróbálta nehezíteni a kormányzati döntéshozatalt, ezek a lépései többségében kudarccal zárultak.

A két hét múlva esedékes második fordulóban a Djukanovic mögött végző jelöltek közül várhatóan többen is beállnak a legesélyesebb jelölt mögé, aki legyőzheti őt.

Időközben megszólalt a DPS szóvivője, Milos Nikolic, aki hangsúlyozta: az már bizonyos, hogy Djukanovic óriási győzelmet aratott az első körben az utána következő elnökjelölttel szemben. Mint mondta, ez a tíz százalékos különbség a DPS sikere is.