41 hónapra ítélték a QAnon-sámánt

41 hónapra ítélték a QAnon-sámánt

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntetõ támogatóinak egy csoportja a szenátusi ülésterem ajtaja elõtt, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 41 hónapra ítélték a festett arca, tetovált felsőteste és szarvai miatt QAnon-sámánként elhíresült Jacob Chansley-t, miután bűnösnek vallotta magát a vádpontokban. Mint ismert, Chansley idén január 6-án egyike volt azoknak, akik az elsők között törtek be a törvényhozás épületébe, hogy megakadályozzák azt, hogy a Kongresszus két háza érvényesítse a Joe Bidennek kedvező elektori szavazatokat. A vád szerint Chansley a betöréskor hálaadó imát mondott, megköszönve Istennek, hogy „megtöltötte hazafiakkal a termeket és megszabadított minket a kommunistáktól, globalistáktól és a kormányban lévő árulóktól.”

Az ügyészség tíz hónappal többet kért a vádlottra, és a 41 hónapból az előzetesben töltött időt (szintén 10 hónapot) beleszámítják a büntetésbe. A Capitoliumba betörő csőcselék tagjaira kiszabott börtönbüntetések közül ez az eddigi leghosszabb. Chansley a saját védőbeszédében Jézus Krisztusra és Mahatma Gandhira hivatkozott, mint spirituális vezetőire, akik irányították lépteit.

Eközben gőzerővel folyik a különleges vizsgálóbizottság munkája, a volt elnök számos közeli munkatársát már beidézték tanúkihallgatásra illetve a január 6-i eseményekkel összefüggő dokumentumok átadására. Az elnök korábbi stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon ellen vádat is emelt az ügyészség, miután Bannon megtagadta a bizottság előtt való megjelenést. Valószínűleg így fog járni Mark Meadows is, az elnök volt kabinetfőnöke is. A bíróságok pedig sorban hirdetnek ítéletet a Capitoliumba betörők ellen.

Címkék: QAnon-sámán