440 holttestet tartalmazó tömegsírhelyet találtak az ukránok a felszabadított Izjumnál

440 holttestet tartalmazó tömegsírhelyet találtak az ukránok a felszabadított Izjumnál

Ukrán katonák vizsgálják az izmiumi tömegsírt (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy tömegsírra bukkantak az orosz agresszoroktól visszafoglalt keleti Izjum város közelében. A sírban több mint 440 személy holtteste fekszik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a bucsai mészárláshoz hasonlította az incidenst. „Oroszország mindenhol csak halált hagy maga után, és ezért felelősségre kell vonni” – mondta csütörtök esti videóüzenetében.

Az előzetes vizsgálatok szerint a halottak egy része a tüzérségi támadás következtében veszítette életét. A következő napokban minden holttesten törvényszéki orvosszakértői vizsgálatot végeznek majd. Ez a legnagyobb tömegsír, amit a háború során eddig felfedeztek az oroszoktól felszabadított területeken.

Az erdőbeli helyszínen vannak egyszerű kereszttel és számmal megjelölt sírhelyek, de nagyobb, egyszerre számos holttestet tartalmazó sírok is. Az egyik tömegsírhoz annyi jelzést írtak, hogy abban 17 ukrán katona nyugszik. A valóságban a benne lévő holttestek száma elérheti a harmincat is.

Most aknakeresők kutatják át a területet, hogy elaknásították-e azt az oroszok. Az egyik izjumi lakos is úgy tudja, hogy a légicsapásokban meghalt áldozatok fekszenek a sírokban, felnőttek és gyerekek