19 milliárd forintnyi dollár megfizetésére ítélték az esküdtek a konteógyáros Alex Jonest

19 milliárd forintnyi dollár megfizetésére ítélték az esküdtek a konteógyáros Alex Jonest

Alex Jones a bíróságon (Fotó: Law & Crime Channel/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két ítélettel összesen 49,3 millió dollár (azaz nagyjából 19 milliárd forint) összeg kártérítésre ítélte az esküdtszék az amerikai szélsőjobb közismert összeesküvéselmélet-terjesztőjét, Alex Jonest.

A férfi számos konteót terjesztett, az iskolai mészárlásokat illetően pedig azt hangoztatta, hogy azok mind úgynevezett „false flag műveletek”. Állítása szerint a kormányzat rendezi meg a látszat-mészárlásokat, de valójában egyetlen halott gyerek vagy felnőtt sem volt. A cél pedig – az elmélete szerint – az, hogy erre való hivatkozással szűkíthessék a fegyverek vásárlásra és tartásra jogosultak körét.

2012-ben Newton városában, Connecticut államban Adam Lanza egy félautomata ismétlőfegyverrel előbb végzett otthon édesanyjával, majd egy iskolában összesen 20 elsős gyerekkel és 6 pedagógussal, végül saját magát is megölte. Később az egyik áldozat születi összesen 150 millió dollárra perelték Alex Jonest és cégét – a Free Speech System-et –, amiért olyan sok emberhez eljutott az iskolai mészárlások megrendezettségéről szóló konteója. Hatéves gyermekük, Jesse Lewis utolsó szava a túlélők szerint ez volt: „Fussatok!”, amikor az elkövető éppen abbahagyta a lövöldözést. Kilenc osztálytársa tudott ez idő alatt megmenekülni.

A per éveken át tartott, Jones pedig a lehető legkevesebb együttműködési hajlandóságot mutatta a bírósággal szemben. Végül, miután az ügyvédje tévedésből elküldte a szülők ügyvédjének mobiltelefonja teljes adattartalmát, kénytelen volt kijelenteni, hogy a lövöldözés valóban megtörtént.

Az esküdtek előbb 4,1 millió dollár megfizetésére ítélték járulékos károkozás címén, majd most további 45,1 millió dollár kártérítést ítéltek meg az őt beperelő, a lövöldözésben 6 éves kisfiukat elveszítő szülőknek. Az ítélethirdetéskor a férfi nem volt a teremben. Cége az első alkotmánykiegészítésről elnevezett Free Speech Systems a hét elején kért maga ellen csődvédelmi eljárást, bár egy, a per során történt szakértői becslés szerint vagyona különböző cégekben, befektetésekben elrejtve nagyjából 270 millió dollár lehet.

Jones további, számára kellemetlen ítéletre számíthat, mivel az áldozatok családjai közül több is pert indított ellene. Következő pere szeptember közepén kezdődik Austinban, szintén Texasban, ahova a Free Speech System be van jegyezve, illetve, a január 6-i eseményeket vizsgáló kongresszusi vizsgálóbizottság is bekérte tőle a telefonja adatait.

 

Címkék: Alex Jones