5 milliárdos fejlesztést hajt végre Ugandában a magyar kormány

5 milliárdos fejlesztést hajt végre Ugandában a magyar kormány

Szijjártó Péter és Odongo Jeje Abubakart ugandai külügyminiszter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugandában hajtja végre Magyarország az eddigi legnagyobb nemzetközi gazdaságfejlesztési programját a migráció megállítása érdekében – jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető ugandai kollégáját, Odongo Jeje Abubakart fogadta Budapesten, és a közös sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy „jelenleg a migráció és az azzal szoros összefüggésben lévő terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt Európa biztonságára”, márpedig ezek egyik elsődleges forrása Afrika.

Szijjártó Péter a Facebook oldalán közben arról írt, hogy Uganda a világon az egyik legtöbb menekültet és migránst befogadó ország. A magyar kormány álláspontja pedig világos, „a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van és nem pedig a bajt idehozni”.

A külügyminiszter bejelentése szerint jelenleg így magyar finanszírozással és magyar vállalatok kivitelezéssel egy történelmi, 5,2 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot hajtunk végre az afrikai országban.

Ennek keretében a következőket teszi a magyar kormány:

• Magyar technológiai megoldással napi szinten 160 ezer ember ivóvíz ellátását biztosítják egy menekülttáborban.
• Mobil egészségügyi konténereket szállítanak az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében
• A fővárosi, kampalai kórházat magyar kardiológiai eszközökkel szerelik fel.
• Magyar cégek dolgozták ki, valamint állították fel a menekültek és migránsok biometrikus nyilvántartásai rendszerét az országba.

Odongo Jeje Abubakar – az MTI tudósítása szerint – megköszönte Magyarország támogatását, és méltatta, hogy a déli és a keleti nyitás stratégiája is hozzájárul a globális együttműködéshez a közös kihívások megoldása érdekében. Kijelentette, hogy a járvány elleni küzdelemben a védőoltás a legfontosabb eszköz, de önmagában nem elegendő, ugyanis a vakcinák még nem elérhetők azonos módon világszerte mindenhol.