70 terabájt adathoz fértek hozzá a hekkerek az amerikai szélsőjobb kedvenc közösségi szolgáltatásán

70 terabájt adathoz fértek hozzá a hekkerek az amerikai szélsőjobb kedvenc közösségi szolgáltatásán

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntető támogatói capitoliumi rendőrökkel állnak szemben a szenátusi ülésterem előtt, az amerikai törvényhozás washingtoni épületében 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Parler gyakorlatilag a Twitter működését másolta le, tehát egy újabb mikroblog-szolgáltatás. Azzal tette magát népszerűvé az elmúlt időszakban a Donald Trump köré gyűlő, a szélsőjobbhoz vonzódó emberek szemében, hogy a mainstream média állítólagos „cenzúrájával” szemben a teljesen korlátozások nélküli szólásszabadságot kínálta a felhasználóknak.

Ettől a Parler az összeesküvés-hívők, a még a fősodorbeli republikánus médiából is kiszorult figurák, illetve ezek kritikátlan híveinek gyűjtőhelye lett. Minthogy a január 6-i Capitolium elleni támadást főképp a Parleren keresztül szervezték a zavargást irányító Trump-hívek, a nagy infokommunikációs cégek sorban mondják fel a Parlerrel való együttműködéseiket. Az alkalmazás kiesett az Apple és az Android appáruházából is, az Amazon pedig a nekik nyújtott tárhelyszolgáltatást szüntette be.

Most pedig hekkerek 70 terabájtnyi adatot loptak el a szervereikről, írja a HVG. Állítólag csak a nyilvános adatokhoz fértek hozzá, de ez is temérdek, a zavargásokban részt vevők azonosítására alkalmas adatot, például videókat jelent. Az egyik hekker azt állítja, hogy egymillió videót mentett le.

A hekkerek maguk is hangsúlyozzák, hogy bankkártyaadatokhoz, telefonszámokhoz nem fértek hozzá, és a cég is ezt állítja. Ilyen döbbenetes mennyiségű adathoz ilyen kis idő alatt csak úgy lehet hozzájutni, ha válogatás nélkül mentenek mindent, amit csak érnek.

Ez az ártatlanok személyes adatait is érintheti, így független szakértők nem osztják a magukat az igazság bajnokainak láttató hekkerek narratíváját. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az így kimentett (vagyis többé már el nem tüntethető) adatok számos capitoliumbeli bűncselekmény felderítésében lehet a későbbiekben hasznos.