73 évesen elhunyt Ivana Trump, Donald Trump első felesége

73 évesen elhunyt Ivana Trump, Donald Trump első felesége

Ivana Trump kezet fog Fahd szaúdi királlyal 1985-ben (Fotó: White House)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nagy szomorúsággal tudatom mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy Ivana Trump elhunyt New York-i otthonában”, írta Donald Trump a Truth Social névre keresztelt, általa alapított Twitter-szerű közösségi felületén. „Csodálatos, csodaszép és elbűvölő asszony volt, aki nagyszerű és lelkesítő életet élt. Büszkesége és öröme volt három gyermeke, Donald Jr., Ivanka és Eric. Nagyon büszke volt rájuk, ahogy mi is mindannyian rá. Nyugodj békében, Ivana!”

Ivana Trump Ivana a mai Zlín (akkoriban Klement Gottwald kommunista vezetőről elnevezve Gottwaldovra keresztelt) cseh településen született 1949-ben az akkori Csehszlovákia területén Ivana Marie Zelničková néven. Fiatalon a sísportban jeleskedett, így ismerkedett meg Alfred Winklmayr síedzővel, akivel 1971-ben kötött házasságot. Osztrák útlevelet 1972-ben kapott, és még abban az évben, immár az Egyesült Államokban letelepedve, távollétében el is vált tőle. Később Kanadába költözött, itt lett síedző és modell. Donald Trumppal 1976-ban ismerkedett meg New York-ban, és 1977-ben házasodtak össze. Három közös gyermekük született: Donald Jr. 1977-ben, Ivanka 1981-ben és Eric 1984-ben.

Donald és Ivana Trump gyakran kerültek a bulvárújságok címlapjaira. Ivana osztotta a későbbi elnök ambícióit, társa volt az üzletben egyformán, gyakran felelt ő az ingatlanmágnás férje szállodái belső tereinek díszítéséért. Ez egészen 1989-ig tartott, amikor Donald Trump megcsalta őt a későbbi második feleségével. 1990-ben váltak el, zűrös válásuk szintén sokáig volt a New York-i városi pletykák állandó témája, volt, hogy tizenegy egymás utáni napon is a fotójukkal illusztrálva jelent meg egy bulvárújság, az elhúzódó válóperen csámcsogva.

Ivana a válóperben Donaldot házasságon belüli nemi erőszakkal is vádolta. Végül a válóperben kimondták, hogy a későbbi elnök bántalmazta feleségét, és ez volt a fő válóok. A New York Times egykori cikke szerint 14 millió dollár járt Ivanának a válóperes ítélet szerint, egy 45 szobás Connecticut államban található kastély, egy lakosztály a Trump Plazában, és Mar-a-Lago-ban évi egyszeri nyaralás.

Donald Trumppal való házasságának felbomlása után még kétszer házasodott. A későbbi elnökkel viszonya annyira megjavult, hogy a negyedik házasságát Mar-a-Lago-ban kötötte meg, és Donald bíró nővére, Maryanne Trump Barry vezette le a házasságkötést.

Ivana Trump halálát szívroham okozta.

(ABC News, Wikipedia)

Címkék: Ivana Trump