92 milliót költ a kormány az ENSZ-közgyűlés elnökségéért való lobbizásra

92 milliót költ a kormány az ENSZ-közgyűlés elnökségéért való lobbizásra

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján New Yorkban 2021. szeptember 24-én (Fotó: MTI/KKM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A HVG arról ír, hogy egy szeptemberi határozatban a kormány arról döntött, hogy igekszik megszerezni a 2023-as ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét. Magyar diplomata még csak egyszer töltötte be ezt a tisztséget: 1982-83-ban Hollai Imre külügyminiszter-helyettes.

Jelenleg Abdulla Shahid, a maldív-szigeteki külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés elnöke. A következő elnöki tisztség megkaparintása érdekében a magyar kormány kampányolni fog, ami nem lesz ingyen. Idén 25, jövőre 67 millió forintot fognak költeni a lobbizásra.

De az igazi kiadások akkor válnának aktuálissá, ha sikerülne megszerezni a tisztet. Erre a célra 660 millió forintot költetének. A közgyűlés elnökének csupán protokoláris feladatai vannak, tényleges hatalma nincs.

Címkék: ENSZ, ENSZ-közgyűlés