A bebörtönzött Navalnij kapta idén a Szaharov-díjat

A bebörtönzött Navalnij kapta idén a Szaharov-díjat

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament a gondolat szabadságáért járó 2021-es Szaharov-díját Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikusnak és korrupcióellenes aktivista kapta – olvasható az uniós szervezet közleményében. A Parlament elnöke, Daviv Sassoli a döntés kapcsán elmondta: „Az Európai Parlament idén Alekszej Navalnijt tünteti ki a Szaharov-díjjal. Navalnij régóta küzd Vlagyimir Putyin korrupt rezsimje ellen, a közösségi médiában és politikai kampányaival segít leleplezni a visszaéléseket és Oroszország-szerte milliókat mozgat meg. Ezért aztán megmérgezték és börtönbe zárták. A Szaharov-díj odaítélésével elismerjük Alekszej Navalnij hatalmas személyes bátorságát és megismételjük: az Európai Parlament az azonnali szabadon bocsátását követeli.”

Az Európai Parlament közleményében így ír a díjazottról: „Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, korrupcióellenes aktivista és Vlagyimir Putyin orosz elnök legfontosabb ellenfele. Navalnij a Putyin- és kormányellenes tüntetések szervezésével, kormányfő-jelöltségével és korrupcióellenes reformok követelésével tett szert nemzetközi hírnévre. 2020 augusztusában Oroszországban megmérgezték, ezután hónapokon keresztül lábadozott Berlinben. 2021 januárjában tért vissza Oroszországba, ahol rögtön letartóztatták. Jelenleg három és fél éves börtönbüntetését tölti, amelyből még több mint két éve van hátra. A szigorúan őrzött börtönben Navalnij az orvosi ellátás hiánya miatt 2021 márciusában éhségsztrájkba kezdett. 2021 júniusában egy orosz bíróság betiltotta regionális irodáinak és a korrupcióelleni alapítványának működését, amelyeket szélsőségesnek és az orosz hatóságok számára nemkívánatosnak bélyegzett.”