A befektetők kockázatosabb piacnak tartják hazánkat, mint a hitelminősítők

A befektetők kockázatosabb piacnak tartják hazánkat, mint a hitelminősítők

A Standard and Poor's (S&P) hitelminősítő intézet irodája New Yorkban (Fotó: eflon/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen, 200 ponttal nőtt az év eleje óta Magyarország ötéves csődkockázati (CDS) felára, és annak értéke megközelítette a 250 pontot – olvasható a Portfolió cikkében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a pénztulajdonosok egyre nagyobb kockázatot látnak a magyarországi befektetésekben.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a jelenlegi turbulens európai helyzetben – Csehország kivételével – igaz ez az összes régiós országra. Jelentős eltérések vannak azonban a felárváltozás mértékében. Amíg a lengyelek esetében a romlás 100 pontos, Románia esetében a magyarnál is magasabb, 270 pontos ugrás figyelhető meg.

Ezen adatok értékelésénél azonban figyelembe kell venni, hogy Lengyelország két-három fokozattal magasabb polcon ül, mint hazánk, a románok pedig eggyel lejjebb.

A cikk végkövetkeztetése, hogy Magyarország esetében a befektetők nagyobb kockázatot látnak, mint a hitelminősítők, ugyanakkor gyorsan változhat a helyzet, ha sikerül tető alá hozni a megegyezést az uniós támogatások lehívásáról. Ez esetben a hitelminősítői és befektetői kockázatértékelés egybe is eshet.