A bejrúti óriásrobbanás után lemond a libanoni kormány

A bejrúti óriásrobbanás után lemond a libanoni kormány

Tűzoltók küzdenek a lángokkal, miután hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot 2020. augusztus 4-én. (Fotó: Reuters/Mohamed Azakir)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemond a teljes libanoni kormány a Bejrútban előző héten történt hatalmas robbanás miatt – jelentette be hétfőn Hamad Hasszán, az ország egészségügyi minisztere. A politikus a délutáni kabinetülés után számolt be arról, hogy Hasszán Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában – írja az MTI.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Diáb helyi idő szerint este televíziós beszédet intéz a lakossághoz. Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban.

Hivatalos adatok szerint 158-an vesztették életüket a múlt keddi detonációban, és több mint hatezren sérültek meg, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. A halottak között 43 szíriai van, akik feltehetőleg dokkmunkásként dolgoztak a kikötőben. (A kétmilliós országban egyébként egyes becslések szerint akár közel egymillió szír menekült, illegális bevándorló tartózkodhat.)

A napokban már voltak tüntetések az országban, vasárnap közel tízezer dühös tüntető demonstrált szombaton a libanoni főváros központjában, azt követelve, hogy a teljes kormányzó elit mondjon le a keddi óriásrobbanást követően. A tüntetők több közhivatalba is betörtek, köztük a külügyminisztérium Mártírok tere melletti épületébe is, ahonnan a BBC tudósítása szerint a rendőrök szombat este kiűzték a betolakodókat. A híradások és Twitter-videók tanulsága szerint az energiaügyi minisztériumba, a libanoni bankszövetség épületébe is behatoltak a demonstrálók.