A belarusz belügyminisztérium szerint háromezer embert vettek őrizetbe

A belarusz belügyminisztérium szerint háromezer embert vettek őrizetbe

Rohamrendőrök őrizetbe vesznek egy ellenzéki tüntetőt Minszkben 2020. augusztus 9-én, a belaruszelnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy százan sérültek meg belarusz elnökválasztást követő éjszakán az összecsapásokban, az országban mintegy háromezer embert vettek őrizetbe – közölte a BelTa fehérorosz hírügynökség belügyminisztériumi adatokra hivatkozva. A belügyi tárca sajtószolgálata szerint az összecsapásokban a rendvédelmi szervek 39 munkatársa és több, mint 50 civil sérült meg.

Az MTI által is idézett hír szerint a minisztérium arról tájékoztatott, miután az 1994 óta az országot vezető Aljakszandr Lukasenka több mint 80 százalékos eredményt ért el a vasárnapi elnökválasztásokon, az emiatt kitört konfrontációnak nem volt halálos áldozata, és valótlannak nevezte az ezzel ellentétes tartalmú, az internetes híroldalakon megjelent állításokat. Az összecsapásoknak a minszki egészségügyi minisztérium szerint sem volt halottja. Korábbi híradások szerint legkevesebb egy ember életét vesztette, amikor egy rabszállító teherautó Minszkben vasárnap késő este belehajtott a tömegbe. A Veszna jogvédő központ hétfőn arról számolt be, hogy Minszk kórházaiban több tucatnyi sérültet ápoltak. A háromezer őrizetbe vétel egyharmada a fővárosban, a többi Belarusz több, mint 30 településén történt.