A bíróság ejtette Trump választási csalásra vonatkozó keresetét Pennsylvaniában

A bíróság ejtette Trump választási csalásra vonatkozó keresetét Pennsylvaniában

Donald Trump a Fehér Ház kertjében 2020. november 13-án (Fotó: Reuters/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Matthew Brann bíró ejtette Donald Trump jogi csapatának választási csalásra vonatkozó keresetét, így elhárult az akadálya annak, hogy hivatalosan is Joe Bident hirdessék ki győztesnek a húsz elektori szavazat sorsáról döntő Pennsylvaniában – jelentette a republikánus közeli Fox News. A demokrata elnökjelölt közel 82 ezerrel több szavazatot gyűjtött a hivatalban lévő elnöknél az összesen leadott valamivel több mint 6,9 millió szavazatból.

Pennsylvaniai beadványában az elnök jogi stábja azzal próbált meg érvelni, hogy az alkotmány törvény által biztosított egyenlő védelemre vonatkozó garanciáját a szövetségi állam megsértette, amikor a megyék különböző intézkedéseket hoztak a választópolgárok tájékoztatására a soha nem látott számú postai küldeményes szavazatok miatt felmerült technikai kérdésekről. Ezért azt követelték, hogy nyilvánítsanak érvénytelenné több millió levélszavazatot.

Korábban hasonló döntés született Gerogiában is. A 16 elektori szavazattal bíró szövetségi államban pénteken jelentték be, hogy hitelesítették Biden ottani győzelmét – amely mintegy 5 millió szavazat mellett 12 670 voksnyi előnyt hozott a demokrata jelöltnek. „A számok nem hazudnak. Államminiszterként úgy gondolom, hogy a mai adatok pontosak” – fogalmazott a georgiai választásokért felelős Brad Raffensberger.

Közben már republikánus oldalról is érik komoly kritikák Trumpot. A Fox beszámolója szerint George W. Bush elnök egykori nagyhatalmú alelnökének, Dick Cheneynek a lánya, a Liz Cheney kongresszusi képviselő is arra szólított fel: ha valódi bizonyítékuk van a választási csalásokra, akkor kötelesek azokat haladéktalanul bemutatni a bíróságon és feltárni az amerikaiak előtt.

A wyomingi nagy körzetet képviselő Cheney ugyanakkor azt is aláhúzta: „Ha az elnök nem tudja bizonyítani ezeket az állításokat, vagy nem tudja bizonyítani, hogy ezek megváltoztatnák a választási eredményt, akkor meg kell felelnie az Egyesült Államok alkotmányának megőrzésére, védelmére és védelmére tett esküjéhez, és tiszteletben kell tartania választási folyamatunk szentségét.”