A brit hírszerzés szerint az orosz hadsereg „kifogy a szuflából”

A brit hírszerzés szerint az orosz hadsereg „kifogy a szuflából”

Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata által közreadott kép az előző napi orosz légitámadásban megsemmisült helyi kormányépület romjairól Mikolajivban 2022. március 30-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz hadsereg „kifogy a szuflából” – írta a brit hírszerzés (MI6) vezetője, Richard Moore a Twitteren szombaton.

Moore a brit védelmi minisztérium pénteki posztjához fűzött megjegyzést. A tárca azt írta: az orosz kormány egyre kétségbeesettebb, a hadsereg elavult, szovjet fegyvereket kényszerül bevetni, és több tízezer katonát veszített Ukrajnában.

Az egyébként hallgatagságáról híres MI6 az ukrajnai háború kezdete óta gyakrabban tájékoztatja a nyilvánosságot, és a brit védelmi minisztérium minden nap közzéteszi az aktuális információkat a háborúról – írja az MTI.

Az ukrán hadsereg közölte: több mint száz katonát megölt és két lőszerraktárt megsemmisített Herszon régióban. A térség az ukrán ellentámadás egyik célpontja, miután kulcsszerepet tölt be az orosz utánpótlás számára. Az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben már három hidat lerombolt a Dnyeper (Dnyipro) folyón, hogy elvágja az orosz csapatokat az utánpótlási vonalaktól. Azonban a brit védelmi minisztérium szerint az orosz csapatoknak sikerült pontonhidakkal és kompszolgálattal fenntartani a kapcsolatot a folyó két partja között.

Médiaértesülések szerint az oroszok által megszállt dél-ukrajnai területeken még az idén népszavazást tarthatnak az Oroszországhoz csatlakozásról.

Harkivot és Mikolajivot orosz csapások érték – közölte az ukrán vezérkar. Mikolajivban lakott területet lőttek az oroszok: egy civil életét vesztette és hatan megsebesültek – tájékoztatott Vitalij Kim helyi kormányzó a Telegramon. Harkivban egy iskolára hullottak orosz rakéták kora reggel.

Eközben Ukrajna és Oroszország továbbra is egymást vádolja a donyecki szakadár régióban található Olenivka börtöne elleni támadással, amelyben legalább ötven ukrán hadifogoly életét vesztette és több mint hetven megsebesült.