A brit Munkáspárt felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát

A brit Munkáspárt felfüggesztette Jeremy Corbyn tagságát

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője a londoni Chatham House egyik kül- és biztonságpolitikai konferenciáján 2017. május 12-én (Fotó: Chatham House)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Felfüggesztette a brit Munkáspárt Jeremy Corbyn tagságát különböző antiszemita jellegű megszólalásai után. A korábbi pártelnököt egyben kizárták a Labour alsóházi frakciójából is.

Corbyn-t már sokan bírálták nézetei miatt, olyan hírességek is elítélték többek között, mint Sharon Osbourne, Ozzy Osbourne felesége. A baloldali politikus már 2011-ben benyújtott egy törvényjavaslatot arról, hogy töröljék a holokauszt-emléknapot, és helyette egyszerre emlékezzenek meg minden népirtás áldozatáról. De hamászos terroristákat is nevezett korábban a testvéreinek.

A Munkáspárton belüli antiszemita megnyilvánulások ügye akkor került a sajtó és a hatóságok figyelmének középpontjába, amikor a Labour egyik zsidó alsóházi képviselője, Luciana Berger – aki azóta kilépett a pártból – 2018 elején a Twitteren közölte: Jeremy Corbyn még 2012-ben támogató üzenetet küldött egy durván antiszemita londoni utcai falfestmény alkotójának, aki kifogásolta műve eltávolítását.

A volt elnök ügyét most a brit kormány alá tartozó, de függetlenül dolgozó Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) vizsgálta, végül 130 oldalas, elítélő megállapításokban bővelkedő jelentést tett közzé. Ebben nemcsak a politikusról, de pártjáról, az elmúlt években ott elharapódzó antiszemita tendenciákról is szó esett.

Corbyn ugyanakkor a jelentés kapcsán azt mondta, eltúlozzák a kérdést, azt „a párt belső és külső ellenfelei politikai okokból felnagyították.” A Munkáspárt szóvivője erre azt válaszolta, hogy elsősorban ezen kijelentések miatt függesztették fel Corbyn tagságát.