A britek hatéves gyerekeken is tesztelik a vakcinát

A britek hatéves gyerekeken is tesztelik a vakcinát

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Önkénteseken vizsgálják az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát – idézi a brit The Guardian cikkét a Telex. A beszámoló szerint háromszáz önkéntesen tesztelik, hogy a vakcinára milyen immunválaszt adnak a 6 és 17 év közötti gyerekek. Mindezt maga a brit AstraZeneca gyógyszergyár jelentette be, amely az Oxfordi Egyetemmel közösen kezdi el a kísérleteket Nagy-Britanniában.

Idézik Andrew Polland gyermekimmunológust, aki szerint a gyerekek ugyan jellemzően nem reagálnak súlyos tünetekkel a koronavírus fertőzésre, de a megfelelő védettség kialakítása náluk is fontos. A kutatók – mivel sok mindent nem tudnak még róla – ugyanakkor kíváncsiak arra, hogy a gyerekek mennyire adhatják tovább a fertőzést.

A professzor szerint már februárban 240 kísérletbe bevont gyermeknek beadhatják az AstraZeneca vakcináját, míg a többi 60 gyermek (a kontroll csoport) agyhártyagyulladás elleni oltást kap. Az Egyesült Királyságban – sajtóértesülések szerint – további gyermekkísérletek előkészítése van folyamatban.