A bucsai vérengzés is szóba került Orbán és Putyin között, de a miniszterelnök valahogy ezt a részletet elfelejtette

A bucsai vérengzés is szóba került Orbán és Putyin között, de a miniszterelnök valahogy ezt a részletet elfelejtette

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a Parlamentben 2015. február 17-én (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fordul elő túl gyakran, hogy a Kreml őszintébb politikai kérdésekben, mint gyakorlatilag bárki más. Most mégis teljesebb képet alkothatunk Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséből a Kreml által kiadott összefoglaló alapján, mint Orbán Viktor beszámolójából.

A HVG az orosz összefoglalóra hivatkozva ugyanis azt írja, hogy a magyar miniszterelnök és az orosz elnök közötti telefonbeszélgetés során szóba került a bucsai mészárlás is, amiről Orbán szemérmesen hallgatott.

A Kijevtől északnyugatra lévő Bucsa városban, amelyet megszállás alatt tartottak hetekig az ukrán fővárost támadó orosz inváziós erők, legalább 300 polgári személyt mészároltak le. Sokuknak hátrakötötték a kezét, és fejbe lőtték őket. 

A beszélgetés során egyébként Putyin természetesen tagadta, hogy az oroszok követték el a vérengzést, ami a Nyugat szerint gyakorlatilag népirtásnak tekinthető, és azt a szokványosnak tekinthető védekezésnek megfelelően az ukránok nyakába próbálta varrni, és azt állította, hogy ukránok öltek ukránokat provokáció gyanánt.

Arról nincs információ, hogy Orbán Viktor erre a teljesen légből kapott és minden alapot nélkülöző hazugságra milyen határozott és az egyetemes emberi jogok és erkölcsi törvények mellett rendíthetetlenül kiálló választ adott.