A CDC sokat lazított coviddal kapcsolatos karanténajánlásain

A CDC sokat lazított coviddal kapcsolatos karanténajánlásain

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai CDC közegészségügyi hivatal változtatott járványügyi ajánlásain. Szerintük el kell mozdulni a korlátozóintézkedésektől, és a súlyos covid megbetegedések arányának csökkentésére kell koncentrálni.

A csütörtökön kiadott újabb ajánlásokig érvényben voltak a járvány elején megfogalmazott ajánlások, amelyekben például a 180 cm-es távolságtartás is szerepelt (ami a gyakorlatban már régen nem létezett). A CDC egyik tisztviselője szerint az új ajánlásokat az indokolta, hogy a járvány jelenlegi helyzete merőben különbözik a 2020-as állapotoktól. A legtöbb ember rendelkezik valamilyen védettséggel, így immár elegendő a súlyos betegséggel fenyegetettek megvédésére koncentrálni.

Az új ajánlás szerint csak a magas kockázati csoportba tartozóknál kell kontaktuskutatást végezni, és csak őket érdemes rendszeres időközönként tesztelni. A továbbiakban nem ajánlják a covidfertőzöttel találkozott, de nem fertőzött személyek karanténba helyezését.

Viszont vannak ajánlások, amelyek nem változtak. A tüneteseket és közeli kontaktjaikat továbbra is javasolják tesztelni. A pozitív személyeknek továbbra is otthon kell maradniuk öt napig, majd maszkot kell viselniük még tíz napig. Emellett az Egyesült Államok jelentős részén javasolják a beltéri maszkviselést.

(CDC)

Címkék: CDC, covid