A felsőház elnöke is börtönbe mehet Romániában

A felsőház elnöke is börtönbe mehet Romániában

Calin Popescu Tariceanu szavazás után, 2016-ban (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak a PSD bukott nagyot vasárnap Romániában: a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE át sem lépte a parlamenti küszöböt, alig 4,1 százalékot szerezve. A baj nem jár egyedül: szerda délelőtt a román felsőház, vagyis a szenátus jogi bizottsága úgy döntött, megvonja a pártelnök, Calin Popescu Tariceanu mentelmi jogát.

A hír azért is különös, mert a politikus egyben a szenátus elnöke is – hat hónap gondolkodás (és egy súlyos választási vereség) után adják ki társai. A bizottsági döntésről még a plénumban is szavazni kell, ez jövő héten várható.

15 fok és reggel hatos ébresztés - ebbe a börtönbe vonult be a román képviselőház elnöke | Magyar Hang

Román sajtóbeszámolók szerint hétfő délután börtönbe vonult Liviu Dragnea, a román kormánypárt (PSD) elnöke. Helyi idő szerint délután ötkor két lesötétített üvegű személygépkocsi indult el a politikus lakásának is helyt adó épület mélygarázsából. Jókora tömeg állt a ház előtt, a sajtó nagy része elindult az elsőnek távozó Skoda után, és az első piros lámpánál megálló járművet az összecsődülő tömeg egy része ököllel verni kezdte.

Tăriceanu ellen a román Korrupcióellenes Ügynökség folytat eljárást: a vád szerint 2007 és 2008 között, akkor épp miniszterelnöki funkcióban 800 000 dollárt kapott egy osztrák cégtől, melyet aztán pártja kampányában használt fel.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke hétfőn vonult börtönbe, a bukaresti legfelsőbb bíróság öttagú tanácsa akkor hagyta helyben az alapfokon hozott ítéletet, és hivatali hatalommal való visszaélésre történő felbujtásban találta vétkesnek a kormányzó alakulat vezetőjét.