A Fidelitas és az IKSZ nem ítélte el a belarusz erőszakot

A Fidelitas és az IKSZ nem ítélte el a belarusz erőszakot

Az ellenzéki tüntetők egyike vitatkozik egy rohamrendőrrel a feltételezett elnökválasztási csalások miatt tartott tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 11-én (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People's Party) közleményben ítélte el a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket. A YEPP közleményében többek között ez olvasható: „Az EU többször is tisztességes és szabad választásokat szorgalmazott, ám a választásokat követő események felháborítóak. A békés szavazás reményét számos aktus sértette, elsősorban a békés tüntetők letartóztatása, valamint a katonaság által alkalmazott túlzott erőszak. Elítéljük ezeket az erőszakos cselekedeteket és azt kérjük, hogy engedjék szabadon a letartóztatottakat, és az emberek gyakorolhassák szabadon a békés tiltakozásra és gyülekezésre való jogukat. A demokrácia kulcsfontosságú minden működő társadalomban és államban; ezért azt kérjük, hogy ezt tartsák fenn és érvényesítsék Belaruszban.”

A közleményben azt is kérik, hogy a választás eredményeit tükröző adatokat tegyenek közzé a minszki hatóságok.

Az Európai Néppárt (EPP) ifjúsági szervezetének 39 országból 63 szervezet a tagja, Magyarországról a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ). Bár a Fidesz tagságát az EPP felfüggesztette, ez nem érintette a Fidelitas tagságát, sőt, Magyar Ágnes Zsófia személyében az egyik alelnököt is a Fidesz utánpótlása adja a nemzetközi szervezetben.

Ugyanakkor a belarusz hatóságok fellépését sem a – legújabban Gyurcsány Ferenc ellen kampány indító – Fidelitas, sem az IKSZ nem ítélte el, képviselőik nem írták alá a közös nyilatkozatot. Pedig már 51 vezető európai kereszténydemokrata ifjúsági politikus látta el kézjegyével a felhívást, akik 28 tagpártot képviselnek.

A Hvg amúgy szerette volna megtudni, hogy Orbán Viktor gratulált-e Lukasenkának, miután Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török, Ilham Alijev azeri és Hszi-csin Ping kínai elnök megtette azt, ám a Miniszterelnökség nem válaszolt az ezzel kapcsolatos megkeresésükre. Az RTL Klub is hiába próbálkozott, szerda estig ők sem kaptak választ a kérdésükre.

Az uniós külügyminiszterek pénteken rendkívüli videokonferencián értékelik a belarusz helyzetet, ahol már szankciók is szóba kerülhetnek.