A Fidesz EP-képviselője szerint kétharmados ellenzéki médiatúlsúly van hazánkban

A Fidesz EP-képviselője szerint kétharmados ellenzéki médiatúlsúly van hazánkban

Thyillustration

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar médiapiac egyensúlytalanságáról beszélt egy fideszes EP-képviselő Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy a kormány mindent leuralni igyekvő politikája szúrt szemet Bocskor Andreának, gyorsan hozzá kell tennünk, hogy szerinte a kormánykritikus médiumok vannak több mint kétharmados fölényben.

A parlament kulturális bizottságában azt követően tűzték napirendre a magyar médiaviszonyokat, hogy hírét vették a kormányzati médiumok egy alapítványba tömörítésének. Bocskor Andrea az erről szóló vitában azt mondta, hogy ez csak szerkezeti változás, ugyanakkor a Médianéző Intézet elemzése szerint a nem kormánypárti médiumok 3 millióval több emberhez érnek el – ebből vonták le azt a következtetést, hogy a kormánypárti-ellenzéki sajtó aránya 69:31, az ellenzék javára. De Bocskor Andrea megnyugtatott mindenkit, ennek ellenére Magyarországon „senki sem korlátozza az ellenzéki vélemények megjelenését és a sajtószabadságot”.

Európai Hang

BRÉKING!!! Nem vicc: a Fidesz tényleg arra panaszkodik Brüsszelben, az Európai Parlamentben, hogy a sajtó több mint kétharmada ellenzéki Magyarországon. OSSZÁTOK!!!

Ez a válasz valószínűleg kevés volt az aggodalmaskodóknak, mert az EU egyik szakértői intézetétől soron kívül megrendeltek egy vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy a médiakonglomerátum milyen torzulásokat idéz elő a sajtópiacon, különös tekintettel például arra, hogy az állami hirdetési pénzek döntő többségükben ide áramolnak.

Az Európai Bizottság egyik tisztségviselője elmondta, hogy két évvel ezelőtt készült utoljára elemzés a magyar sajtóviszonyokról és már akkor súlyos kockázatokat állapítottak meg a tulajdonosok koncentrációja terén, és amiatt is, mert nincs független szabályozó testület.

A kormányzati gömböc mindent felfal | Magyar Hang

Az olvasók többsége a „nagy magyar valóságot” bemutató riportokat várja, a NER ezt fojtaná meg.

Ugyanakkor kiderült, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak felajánlott 476 médium ügye, mint cégegyesülés, nem tartozik az Európai Bizottság hatáskörébe. Ugyanakkor azt még vizsgálja a bizottság, hogy az állami támogatás mértéke és módja nem sérti-e az éppen ezt tiltó uniós jogszabályokat. Az ülésen ott volt Judith Sargentini is. A holland zöldpárti képviselő felvetette, hogy vizsgálni kellene azt is, hogy magyarországi médiatulajdonosok Szlovéniában és Macedóniában kezdnek terjeszkedni.