A finn parlament elsöprő többséggel megszavazta a NATO-csatlakozást

A finn parlament elsöprő többséggel megszavazta a NATO-csatlakozást

Sauli Niinistö finn elnök a Boris Johnson brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezletén az elnöki palotában, Helsinkiben 2022. május 11-én. Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő 2022. május 12-én közös közleményben jelentette be, hogy Finnországnak haladéktalanul be kell adnia csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. (MTI/EPA/Compic/Mauri Ratilainen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszavazta a NATO-csatlakozási kérelem benyújtását a finn parlament kedden – közölte a házelnök Matti Vanhanen a Reuters szerint. A szavazáson 188 képviselő támogatta a javaslatot, míg 8 képviselő nemmel szavazott. A csatlakozási kérelem benyújtásáról az ország elnöke és miniszterelnöke, már vasárnap beszélt, a parlamenti jóváhagyást a megfigyelők csak formalitásnak tartották. 

Sauli Niinistö finn államfő kedden Stockholmba látogatott, ahol Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel találkozott. Közös sajtótájékoztatójukon Andersson bejelentette, hogy a két ország „kéz a kézben” tervezi végigjárni a folyamatot, ezért szerdán egyszerre fogják benyújtani hivatalos csatlakozási kérelmeiket a NATO-hoz.

Az ország csatlakozása egyelőre nem biztos, hiszen ahhoz az észak-atlanti szövetség összes tagjának beleegyezésére van szükség, miközben Törökország nem támogatja azt.

A finn államfő a svéd parlamentben azonban azt állította, hogy „konstruktív párbeszéddel” megoldható, hogy Törökország felhagyjon a két ország NATO-csatlakozásának bojkottálásával.