A finnek nem akarnak tárgyalni a Fidesszel a NATO-csatlakozásról

A finnek nem akarnak tárgyalni a Fidesszel a NATO-csatlakozásról

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter a Közös fellépés 2014 hadgyakorlaton a Kőröshegyi lőtéren 2014. október 2-án.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak – ezt nyilatkozta a Demokraatti-nak a szociáldemokrata Erkki Tuomioja, a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke annak kapcsán, hogy a Fidesz delegációt küld az országba és Svédországba, mielőtt támogatná a két állam NATO-csatlakozását. A politikus, aki 2000-2007, majd 2011-15 között külügyminiszter volt elmondta, a küldöttség nem a magyar parlamentet, hanem a Fidesz-frakciót képviseli, és Orbán Viktor belpolitikai játszmájáról szól.

Ismert, már csak Magyar- és Törökország ratifikációja hiányzik. A kormány most veszi csak napirendre a parlamentben a témát, a balatonfüredi Fidesz-KDNP frakcióülés után pedig azt kommunikálták, hogy bár Orbán Viktor a frakciók támogatását kérte, a kormánypárti képviselők megosztottak a kérdésben, mert szerintük a két ország folyamatosan sértegeti Magyarországot. Ezért aztán delegációt küldenek az országokba. A zárószavazást eredetileg a jövő hétre tervezték, de ezzel az indokkal valószínűleg csak a március 20-i héten lesz.

A napokban derült ki, hogy Németh Zsolt és Hende Csaba mellett Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő fideszes európai parlamenti képviselők utaznak. Március 7-én indulnak, először Stockholmba látogatnak, ahol svéd parlamenti képviselőkkel és a svéd parlament elnökével tárgyalnak, majd továbbmennek Helsinkibe.